O casa remarcabila pe Strada Vasile Alecsandri

Zona dintre Bd. Lascar Catargiu si Caderea Bastiliei este un colt putin frecventat de Bucuresti, dar cu multe case interesante prin tipologie si arhitectura.

Casa de mai jos de exemplu, de pe Strada Vasile Alecsandri, vis-a-vis de Muzeul Storck (pretext bun pentru a vizita zona!), nu atrage neaparat privirile, dar cu siguranta merita atentia trecatorului ocazional. Este o casa-vagon tipica asezata pe un colt de strada. Nuanta inchisa a panourilor din lemn de sub streasina se armonizeaza cu galbenul zidariei si cu verdele tufarisului impletit pe gard-daca zugraveala ar fi refacuta efectul ar fi mai pronuntat. Pacat ca hatisul des al tufelor acopera vizual intrarea casei, blocand perspectiva spre poarta ocrotita de scoica de sticla verde si treptele de piatra. Probabil ca folosita este cea de-a doua intrare, aceasta pe stalpisori de lemn si inchisa.

 

 

 

 
La momentul construirii ei (1900, anul trecut pe frontispiciu) casa se afla langa limita de nord a orasului care pe atunci era Soseaua Bonaparte (azi B-dul Iancu de Hunedoara), desi tocmai se deschisese Bulevardul Coltei (cunoscut azi ca Lascar Catargiu). Noul bulevard era larg, dupa model parizian, frumos pietruit, cu trotuare si alee pentru calareti pe mijloc, iar mai multe case impunatoare deja aparusera! In conditiile acestui „avant imobiliar”, locurile despre care vorbim, pana atunci populate de casute probabil umile, inconjurate de gradini sau poate maidane, au devenit atractive inclusiv pentru proprietarul care a gasit potrivit sa-si ridice aici casa destul de „infatisatoare”.
Intre timp respectivele locuinte de conditie modesta au fost inlocuite in anii ’20 si ’30 ai secolului trecut de vile si bloculete elegante, casa ramanand printre cele mai vechi din imprejurimi. Nu insa printre cele mai putin atragatoare. Casa care si-a depasit centenarul a reusit sa-si pastreze elementele constructive si decorative originale.

 
 
 

Strada Vasile Alecsandri, aglomerata doar de masinile parcate pe trotuar.