Fundatia Calea Victoriei organizeaza, joi 29 octombrie, ora 19.00, conferinta: Diavolul in cultura europeana de la teama la fascinatie, sustinut de istoricul Monica Neatu.
Va invitam sa descoperim, impreuna, o lume ce nu tine neaparat de fantastic, sa descifram anumite coduri culturale ce s-au transformat sau au disparut, sa intelegem demonii si spaimele oamenilor de-a lungul istoriei.
Calatoria noastra va incepe din indepartatul ev mediu, atunci cand Lucifer, stapanul iadului, a dus la elaborarea unei adevarate mitologii demonice, dominate de conceptele de excludere si pacat, pentru a ajunge la interiorizarea raului din epoca Romantica si la transpunerea spaimelor legate de diavol in diverse creatii literare sau vizuale.
Cum s-a nascut diavolul? Ce i-a determinat pe stramosii nostri sa il inventeze si sa ii dea drept insotitori o cohorta de demoni, monstrii si vrajitoare? Ce sentimente, temeri sau placeri ascunse au dus la aparitia unui personaj atat de complex in cultura europeana? Au fost doar niste traditii venite dintr-un univers uitat de toti, preistoric, sau putem vorbi de un construct cultural elaborat in era crestina? Iata cateva intrebari care ne trec prin minte atunci cand fascinati si tematori, deopotriva, dorim sa aflam mai multe despre geneza unui personaj mitic.
Diavolul nu este doar fructul unei imaginatii umane debordante ci si modul in care oamenii se raportau la propriul univers social, intelectual si economic. Incercand sa descifram istoria diavolului descoperim, de fapt, spaimele, fericirile si nefericirile oamenilor de-a lungul timpului. Imaginea polimorfa a demonicului s-a reflectat in scrieri filosofice si teologice, in opere de arta celebre, in romane sau in capodopere cinematografice. Intr-o lume a nuantelor si interpretarilor infinite, a cunoasterii damnate si izbavitoare privitorul curios descopera metamorfozele societatii europene din evul mediu pana in zilele noastre.
Lector: Monica Neatu
Data: 29 Noiembrie 2012; Ora: 19:00
Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron
Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3.
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO