Povestea Doamnelor din Antichitate pana in zilele noastre

Fundatia Calea Victoriei organizeaza, din 18 octombrie, ora 19.00, atelierul: Povestea Doamnelor din Antichitate pana in zilele noastre , sustinut de istoricul Monica Neatu.

Va invitam, de-a lungul a cinci ateliere, sa descoperim impreuna, cu ajutorul unor tablouri, sculpturi sau documente celebre, istoria femeilor de-a lungul timpului. Ne vom indrepta atentia asupra unor momente definitorii din destinul societatii europene, pentru a le intelege pe cele care s-au transformat, treptat, din obiect in subiectsi pentru a ne aminti de cele care „refuzand sa taca ca pamantul, au facut pamantul”  (H. Cixous).

Iubite sau blamate, admirate sau blestemate, iata imaginea paradoxala pe care femeile au cunoscut-o de-a lungul istoriei. Destinul lor, fie ca faceau parte din elitele sociale sau din mediile modeste, a fost marcat de o serie de clişeesi false judecati. Din Antichitatea greco-romana pana in epoca contemporana, istoria a consemnat nu doar o imagine ambivalenta, cisi o serie de concepte politice, morale sau economice referitoare la locul femininului in societate.

Fascinantul destin al femeilor de-a lungul istoriei suscitasi astazi intrebarisi controverse. Vocile doamnelor au ajuns cu greu pana la noi; trecute prin filtrul autoritatii masculine, ele nu ies cu adevarat la iveala decat in rare momente. Modernitateasi epoca contemporana lasa, treptat, eul feminin sa se faca cunoscut, iar modificarile socialesi economice le permit femeilor sa işi construiasca propriul destinsi sa iasa din penumbra istoriei.

Temele celor cinci ateliere sunt:

1. Antichitate greco-romana. De la paloarea gineceului la matroana romana. Ce a insemnat creştinismul pentru destinul femeilor?

2. Stralucireasi spaimele evului mediu. Care era, cu adevarat, statutul femeii in societatea medievala? Urmaşele Eveisi spaimele masculine.

3. Renaşterea chiar a simbolizat eliberarea femininului? Cateva miturisi realitatile istorice. Ciocanul vrajitoarelorsi Inchizitia.

4. Epoca modernasi Revolutia franceza: libertatisi istorii feminine.

5. Epoca victorianasi paradigmele feminitatii. Catre libertatea mult dorita: sufragetele, dreptul la votsi egalitatea intre sexe. Libertatea trupuluisi a dorintelor.

Lector: Monica Neatu

Data incepere: 18 Octombrie 2012; Ora curs: 19:00

Cost: 225 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3.

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO