Nu e totusi, normal. Nu spun ca TOTI medicii ori farmacistii prescriu/vand medicamente contra sponsorizari ale marilor companii pharma. Spun doar ca foarte multi o fac. Si mai spun inca odata: Nu e normal. Sigur ca medicul poate prescrie probabil 10 medicamente cu acelasi efect si ca e musai sa aleaga doar unul dintre ele. Dar optiunea nu trebuie sa fie dictata de interese financiare. Pana la urma medicina, la fel ca preotia, presupune a avea ceea ce numim har. Multi dintre comentatorii postului precedent sunt medici si au invocat salariile mici. De acord, sunt mici (toate salariile din Ro pot fi considerate mici in functie de o anumita baza de raportare), dar toti stiau inca de pe bancile facultatii ca nu vor deveni milionari doar practicandu-si cu onestitate meseria. Mai jos, aveti ilustrat mecanismul spaga contra medicamente.
Simplific, pentru a fi inteles cat mai usor. Firma producatoare A fabrica (sintetizeaza/produce, cum vreti sa-i spunem) medicamentul B pe care il livreaza pe piata din Romania. Aici, medicamentul cu pricina intra in competetitie cu cele produse de alte companii pharma. Distribuitorul medicamentului A merge prin farmacii, viziteaza medicii prin spitale, le ofera mese ori numai flori si le propune sa le vanda produsul B.
Am sters din ultima coloana “produsul alocat”. E pt cei suferinzi de inima, oricum. Masa pe care medicul o ia nu e gratis, totusi. Are un “produs alocat” despre a carui vanzare se discuta.
Distribuitorii au si ei targete de vanzari. Daca si le fac, isi iau bonusul la final de trimestru sau de an. Daca nu, nu. In paranteza, bonusurile lor sunt mici. Foarte mici. Castigatorii acestui business sunt companiile pharma. Pierzatorii insa…..
Nu e un secret asadar aceasta strategie. Fotografia de mai sus este dintr-o prezentare a unor produse destinate diabeticilor. Targetul e destul de mare- 700 k euro e totusi, ceva…
Dupa asta, distribuitorul isi incepe vizitele de lucru si numara care, cate produse a prescris
Cei care vand/prescriu cu elan, merg la congrese.
Lantul se inchide. Pana la urma, totul e un business, stiu. Nu e insa corect fata de pacient. Atata am vrut sa spun. Pe o scara a lungimii lucrurilor, nu stiu ce e mai mic: salariul medicilor sau viata pacientilor.