La pas, prin Bucuresti

 
 

Imi place sa ma plimb. Imi place sa ma plimb prin oras. Imi place sa cutreier orasul si sa ma las surprins de el.

 
Incep postarile pe blog prin a dezvolta unul dintre sfaturile mele pentru cei ce vor sa descopere orasul, sa-l indrageasca si sa-l inteleaga, in toata complexitatea lui. Aici ma adresez celor care spun ca Bucurestiul este un oras anost, banal, care nu mai are cu ce sa-i surprinda si pe care-l cunosc indeajuns de bine. 
 
In urma cu cativa ani mi-am dat seama ca oamenii folosesc spatiul urban strict ca pe un spatiu de trecere. In unele cazuri, ei il considera a fi un mediu agresiv, care nu lasa loc de relaxare si contemplare. Fac aici abstractie de parcurile si gradinile publice ale Bucurestiului si ma refer la spatiul construit. Atata timp cat circuli cu privirea in trotuar, cel mult la nivelul ochilor, nu vei avea habar cat ai de pierdut din frumusetea unor detalii care dau savoare spatiului construit bucurestean. 
 
Mi s-a intamplat foarte des in trecut (si pot marturisi ca inca mi se mai intampla) sa descopar ca nu cunosc atat de bine pe cat credeam anumite locuri sau cladiri din oras si sa fiu surprins placut de aceste mici revelatii. Nu e neaparat nevoie sa cutreieri orasul in lung si-n lat ca sa descoperi ce se afla, impropriu spus, chiar sub ochii tai. De aici vine si concluzia la care am ajuns: ridica privirea! Nu te costa nimic sa faci asta, insa va garantez ca veti avea numai de castigat. Asta e lucrul pe care-l repet tuturor prietenilor si cunostintelor mele, carora vreau sa le insuflu pasiunea mea pentru plimbarile prin oras. Sunt de-a dreptul fascinat de fiecare data cand descopar ceva nou la o cladire pe langa care trec des, sau cand ajung intr-o parte a orasului pe care nu o cunosc, absolut intamplator si care este foarte ofertanta in privinta calitatii fondului construit, a tesutului sau pur si simplu a ambiantei.
 
Va prezint in continuare cateva fotografii cu mici detalii mai mult sau mai putin “la inaltime”, pe care le-am facut in plimbarile mele.

 
 
 
 
 
 
 
Detaliu al atelierului de trasuri H. I. Rieber
 
Casa pe strada Romulus, cladire administrativa a atelierului de trasuri H. I. Rieber
 
Blocul Zodiac, Calea Dorobantilor, 1946
 
Ornamente pe fatada unei case pe strada Remus, vis-a-vis de Casa Stanovici
 
Contrast obtinut prin suprapunerea unei case vechi pe fundalul fatadei unui bloc de locuinte, la Piata Concordia
 
Cupolele Bisericii Ruse (poarta hramul Sfantului Nicoale), 1905-1909
 
Partea superioara a Palatului Asigurarea Romaneasca, aflat in vecinatatea Bisericii Ruse
 
Ornamentare a fatadei unei cladiri de locuinte, pe strada Sihleanu
 
Decoratiuni la Palatul Postelor, actual Muzeu de Istorie al Romaniei, 1894-1900
 
Casa scarii unui imobil de locuinte in stil art deco, aflat la intersectia strazilor Lucaci si Udriste
 
Imobil de locuinte situat pe strada Pompiliu Eliade