In perioada interbelica, in contextul mediului economic prosper si al programelor generale ce vizau modernizarea orasului, Bucurestii au cunoscut o intensa activitate in ce priveste constructiile. Incepand mai ales cu deceniul al treilea si odata cu raspandirea stilului international modernist in tarile europene acesta a fost adoptat pe scara larga si in Bucuresti. Noul stil a castigat adeziunea clientelei burgheze prospere de industriasi si liber-profesionisti care si-au aflat in aceasta arhitectura propriul mod de expresie. Blocurile moderniste au ajuns la moda, ele fiind (alaturi de casele cu arhitectura in stil neoromanesc) caracteristice arhitecturii bucurestene a acelei perioade. In Bucuresti exista astfel strazi sau zone intregi unde aceasta arhitectura este prevalenta.
Modernismul bucurestean este insa diferit de cel european, mai putin radical, arhitectura este mai eleganta si mai ornamentata, detaliile decorative si procedeele intrebuintate de arhitecti apartinind de multe ori evantaiului Art Deco. Aceasta estetica a corespuns atat nevoilor de reprezentare ale clientelei burgheze instarite cu gust si dorinta de afirmare, cat si spiritului autohton inclinat spre decoratie.
Imaginile urmatoare prezinta o „colectie” de 10 blocuri/vile de mici dimensiuni, cu doar doua-trei nivele, din diverse zone ale orasului, doar o mica parte din multele astfel de locuinte raspandite peste tot in Bucuresti.
Intre Splai si nou trasatele bulevarde Libertatii si Natiunile Unite, in urma demolarilor din anii ’80, a ramas ca o insula o ramasita din fostul cartier Izvor cu eleganta arhitectura interbelica:
Arhitectul s-a adaptat ingenios restrictiilor spatiului avut la dispozitie construind un bloc cu fatada urmand o linie curba pe marginea unui mic scuar (Strada Vigilentei, fostul Cartier Izvor); |
Unul dintre preferatele mele. Acesta si urmatorul se afla in zona linistita dintre Parcul Carol si Patriarhie (a strazilor Principatele Unit -11 iunie), zona modernizata in perioada interbelica.
Urmatoarele trei fac parte dintr-un fragment de oras reprezentand o mica ramasita din ceea ce a fost candva cartierul evreiesc din Bucuresti (zona Unirii):
Olteni nr.12, una din cele mai bine pastrate cladiri ale arh. Marcel Iancu din Bucuresti. |
Vila in zona Mantuleasa |
Bloc intr-o mica parcelare cu bloculete moderniste intr-o intrare infundata in „cul-de-sac”, zona Caii Calarasi. |