O casă înălțată

Săptămâna aceasta am primit vești noi de la reporterul nostru super-special, reporter care este atent la orice transformare a grandiosului edificiu Casa Poporului. Probabil v-ați obișnuit cu noutățile descoperite de reporterul nostru și, probabil, doar faptul că sunt legate de Casa Poporului, le fac credibile. Nici o altă clădire nu ar suporta astfel de schimbări radicale și pline de esență.

Iată că noua veste înseamnă o modificare fundamentală a construcției din deal. Reporterul nostru ne transmite, plin de emoție, bucurie reală și poate un pic de transpirație, că Casa Poporului va fi înălțată. Ați auzit bine, Casa Poporului va fi înălțată. Cum? De ce? Pentru ce? Acestea sunt întrebări la care am reușit să găsim răspuns direct de la o sursă din interior. Sursa reporterului nostru va rămâne secretă, astfel încăt poziția sa privilegiată să nu fie periclitată (doamna Stela, cea care ne-a oferit informații despre Casa Poporului-Muzeu nu mai este angajată acolo, de aceea dorim să protejăm mai bine sursele noastre).

Domnul Țâșă (nume conspirativ, vă rog nu insistați…nu veți afla identitatea reală) a declarat super-reporterului nostru că au existat mai multe motive întemeiate pentru acest proiect de extindere pe verticală a celui mai important edificiu bucureștean, național și chiar mondial. În primul rând s-a constatat că în curtea Casei Poporului se înalţă Ansamblul Catedralei Mântuirii Neamului, iar dimensiunile viitoarei catedrale vor eclipsa construcția Casei Poporului. În al doilea rând clădirea actuală a devenit neîncăpătoare pentru toate instituțiile prezente. Poate părea ciudat, având în vedere că există multe spații nefolosite. Totuși, nu se știe exact unde sunt aceste spații, toate expedițiile întreprinse pentru realizarea planurilor complete ale clădirii au eșuat, iar cei care s-au încumetat să realizeze aceste relevee nu s-au mai întors niciodată.

Al treilea motiv este dorința statului român de a afirma că laicitatea acestuia nu poate fi pusă la îndoială. Astfel, toți cei care au criticat scurgerea de fonduri publice către Ansamblul Catedralei Mântuirii Neamului, vor fi fericiți să afle că banii se vor duce de acum încolo către extinderea Casei Poporului. Acestea sunt cele trei motive principale, dar domnul Țâșă ne-a declarat că există și altele ce țin de securitatea națională și nu pot fi divulgate. Tot domnia sa ne-a povestit și despre procesul de selecție a proiectului de extindere. Așa cum este normal într-o țară democratică și atentă la cheltuirea banului public, s-a realizat un concurs de arhitectură. Reporterul nostru vă prezintă în premieră națională și internațională imaginea finală a proiectului selectat.

Proiectul surprinde prin modernitate, coerență și îmbinarea cu valorile tradiționale. Rezultatul concursului a mulțumit pe toată lumea. Proiectanții de renume național au fost aleși în primul rând după criteriul experienței. Au fost invitați să depună o propunere toți arhitecții români care au proiectat o altă Casă a Poporului în ultimii 40 de ani. Pentru ca selecția participanților să nu fie contestată de absolut nimeni, s-a decis că poate participa oricare arhitect care a avut o contribuție, oricât de mică, la proiectul altei Case a Poporului.

Surpriza juriului a fost totală în momentul în care toate echipele înscrise au propus același lucru. Toți arhitecții au avut aceeași viziune magnifică asupra acestei extinderi. Totuși, varianta câștigătoare a avut un element ce a făcut-o să primească locul întâi cu coroniță. În textul de justificare a soluției propuse, arhitectul câștigător a anunțat că a reușit să proiecteze un sistem complex care poate opri soarele chiar deasupra clădirii. Astfel, soarele, element natural puternic și definitoriu, este parte din viitoare construcție glorioasă, poziția sa fiind o încununare a tuturor eforturilor depuse pentru realizarea acestei minuni. Patriarhia a fost notificată despre acest proiect și se așteaptă un punct de vedere oficial din partea acestei instituții (membrii juriului au decis că e nevoie de o clarificare a Patriarhiei, nimeni neștiind exact statutul soarelui în canoanele ortodoxe și dacă acesta poate fi utilizat de altcineva).

Acest articol este un pamflet și va fi tratat ca atare, orice asemănare cu persoane, situații sau clădiri din realitate, este pur întâmplătoare.