Avem (inca) o Delta – ce facem cu ea?

Care-i faza ?

Acum cativa ani, varu-miu imi povestea cu noroi in adidasi, ca a fost sa puna niste rosii « In Delta la Vacaresti ». Pentru un proiect. Mi-a spus ca aproape de centru (la 2 statii de metrou de Piata Unirii, mai exact) se afla un spatiu asemanator cu rezervatia Comana, cu stuf, ochiuri de apa, insule si multe pasari.

Recent, Vacarestii au reintrat in atentia publica, atentie cristalizata intr-o serie de articole de multe ori echivoce, gresite geografic/istoric sau mai succinte decat trebuia. Rezultatul dezamagirii lecturii, a fost o serie de expeditii in zona,ce s-a lasat cu cateva povesti, multe poze, transpiratie si acest articol.–>

Unde ?

« Delta » se afla in estul zonei verzi a sectorului 4, formata din Palatul Copiilor si Parcurile Carol si Tineretului (fosta Vale a Plangerii) si este delimitata clar la nord de Splaiul Unirii, la est de Soseaua Vitan-Barzesti, la sud de Soseaua Oltenitei, iar la vest de Calea Vacaresti. 

Actualmente, pe un spatiu de aproximativ 180-200 Ha s-a creat un ecosistem autonom (harta dreapta) pe locul fostei mahalale a Vacarestilor, traversata in trecut de lunca Abatorului (fostul drum spre Abatorul Comunal) si strajuita in sud-est de manastirea (si inchisoare) Vacaresti – harta stanga. 

Este foarte interesant de observat ca actualele « artere » ce imbraca mlastinile Vacarestiului, si ce deservesc explorarii zonei, corespund cu fostele strazi din mahala– Strada Luncei, Zarzavagiilor, Spiterului, Sezatoarei sau Drumul Luncei Vacaresti. 

Cum, frate ?

Exista mai multe speculatii/teorii asupra a ce trebuia sa devina aceasta zona dupa ’89. 

Una dintre cele mai plauzibile este ca Lacul Vacaresti trebuia sa faca parte dintr-un sistem hidrologic de aparare a Bucurestiului impotriva inundatiilor, ca si Lacul Morii, o prelungire complexa a amenajarii albiei Dambovitei. 

O alta, sustinuta si de ing. Eugen Iordachescu (cel care a translatat peste 20 de biserici, scapandu-le de la demolarile ceausiste) intr-o emisiune TV este ca pe locul maidanului, trebuia sa apara un complex sportiv si un lac, in vederea gazduirii unor evenimente sportive majore in capitala noastra. 

O a treia teorie este ca Lacul Vacaresti se voaia a fi o continuare a Lacului Mihailesti, in vederea completarii canalului Dunare-Bucuresti si ridicarii Bucurestiului socialist la rang de port fluvial. 

O certidudine ramane si anume daramarea complexului brancovenesc Vacaresti, o manastire ctitorita in secolul al XVIII-lea de Nicolae Mavrocordat, subiectul unui viitor articol. In decursul reamenajarii cursului Dambovitei, panza freatica, aflata la mica adancime, a format o parte dintre baltile actuale, care combinate cu vegetatia luxurianta si numeroasele specii de animale ce si-au gasit adapost acolo, au sugerat ideea de « Delta » urbana.  

Traseul ? 

In jurul enclavei Vacarestiilor este construit un dig, in vederea amenajarii viitorului lac, dublat la nord de versantul terasei Dambovitei. Accesul se poate face prin orice zona, insa pe alocuri mai exista bucati din fostul zid construit acum 25 ani, ce imprejmuia zona si multi caini vagabonzi, ce deservesc colibele de pe maidanele din zona. 

Traseul pe care l-am ales este sugerat cu rosu pe harta de mai sus si porneste de la Strada Gladitei, zona complexului Comercial Asmitha Gardens si se incheie in apropierea Bisericii Aparatorilor Patriei II (Piata Sudului). 

Prima parte a traseului, pe directie oblica N-NV inspre E-SE corespunde chiar fostului drum al Luncii Abatorului. Cu galben am marcat fundatia aproximativa a fostei Manastiri Vacaresti, iar cu mov (in partea de N-V) zona de inceput a Abatorului Comunal. In centrul rezervatiei se poate vedea cu albstru unul dintre cele 3 izvoare naturale ce alimenteaza in prezent lacurile si localnicii. 

Ce-i acolo de fapt « acolo jos » ? 

Multa verdeata, papura, ochiuri de apa, mlastini, cateva colibe de tigani si liniste. Foarte multa liniste, rar intrerupta de cate-un claxon nevrotic sau latrat de caine flamand. Conform National Geographic Romania, printre formele de viata salbatica din zona se afla ulii, fazani, rate salbatice, vulpi, vidre, iepuri, bizami, dihori, testoase de apa, serpi, diferite specii de pesti, precum si apox. 80 de specii de pasari, printre care si unele rare. 

Noi am vazut ceva mai putine animale, probabil si datorita orei tarzii, caldurii si afluentei destul de mare de « pelerini » prin zona. Cateva exemple : 

 

 

 

Pe alocuri, se mai pot observa fundatiile caselor arondate Luncii Vacaresti sau Strazii Luncei si urmele santierului lasat in spate de buldozerele ceausiste : 

Practic intreaga zona este un ecosistem complex, in dezvoltare continua, o enclava de liniste, prinsa intr-o bariera a unor mamuti urbani sinistri ca Sun Plaza, Baumaxx, Carrefour, Rin Grand Hotel, ICPE si Asmitha Gardens. 

Pare greu si poate halucianant de crezut, dar o dup-amiaza de explorare tip savana, de plimbat prin papura, fotografiat ulii sau vulturi, pescuit si admirat vidre se poate incheia cu o cafea la Starbucks, un film 3D sau niste cumparaturi la Nike, toate la cateva minute distanta. La fel ca si centrul capitalei. Voi numi asta « efectul Vacaresti », inca un anacronism bucurestean, de care s-ar putea profita economic si social foarte usor. 

SOSolutii !? 

 

Am citit un articol alaltaieri, pe la hipopotamul carlist, care sugera printre altele, ducerea pana la capat a constructiei lacului, impodobita de un palat sportiv si complex nautic si salvarea pasarilor pe o insula (wtf !?). O alta « solutie » era un circuit de piste pentru masini. Principala problema a acestor idei (pe langa continutul lor) este ca presupun o distrugere si reamenajare apriori. 

Totusi, in spatiul fostei mahalale Vacaresti, s-a creat deja, fara aproape niciun ajutor uman un ecosistem complex, ce trebuie doar protejat de la distrugeri si braconaj. Aparent Delta Capitalei este in planul Ministerului Mediului de transformare in zona protejata (concesionarul terenului este debitorului SC ROYAL ROMANIAN CORPORATION SA, cu suma de 17.689.860 lei, din care 8.844.930 lei reprezinta debit principal, iar 8.844.930 lei penalitati de intarziere si cu care statul roman este in procese de aproximativ 5 ani). 

Presupunand ca acest teren (interesant este ca Google Maps il marcheaza ca « Rezervatie Naturala ») va fi declarat oficial protejat, propun un sistem de tip National Park : 

– Rangeri care sa pazeasca intrarile si sa curete/dea afara toate ramasitele umane de acolo (colibele si locatarii lor, PET-urile, gunoaiele ce impodobesc « faleza » si tonele de sticla ce stralucesc in soare) ; 
– Protejarea faunei si florei locale ; 
– Trasee turistice in regim de safari, in care sa se poata admira/fotografia fauna si flora dezvoltata in zona 

– Publicitate masiva, deoarece nu cred ca mai exista foarte multe capitale cu un astfel de vestigiu natural in centrul lor, ce poate fi vizitat si valorificat turistic cu un minimum de investitii (spre deosebire de proiectele sugerate mai sus). 

Asa ca Salvati si Delta asta! De beton, blocuri turn, caini, tigani cu colibe, PET-uri, politicieni si hipopotami carlisti !