artă

ştie orişicine – arta cere sacrificii. Mai ales din partea privitorilor.

Pe vremuri, cînd găseam pe trotuar o conservă de pateu goală, trei mucuri de ţigare şi nişte coji de ouă ştiam sigur că fundul tomberonului iar a ruginit; azi mă tem că poate calc cu pantoful pe vreo operă de artă, pe ceva care vrea să simbolizeze altceva.

A’ dracu-i arta asta, vere! Şi-i din ce în ce cu gura mai mare. Îmi cere să fiu vigilent; să apăr cultura – să iau atitudine cîn nu’ş ce institut cultural e zgîlţîit politic, cînd televiziunea culturală e pe cale de a fi închisă, cînd nu-ş ce patron de speluncă dă cultură uită să treacă pe pă factură vreo 50 de mii de euro.

Cultura n-a fost nicicînd mai în pericol – în pericol de a fi făcută de rîs de ea însăşi.

Mai ales cînd iese pe stradă: Traian ţîne căţaua în poală, pe căruţa cu proşti s-au cocoţat acuma pensionarii, la Piaţa Scînteii zici că cineva vărsase un hîrdău cu artă pură pe soclul lui Lenin.

Mergînd eu asară pe bulevard, îmi sări în ochi chestia asta – în faţa Cişmigiului:

De departe, am crezut că-i vreun cîrd de artişti care-şi pusăsără chiloţii la uscat; vă daţi sama că-n ziua de azi te poţi aştepta la orice.

De aproape, treaba asta are şi o explicaţie:

Vă zic, pare mai greu să scrii toate tromboanele astea, decît să faci opera de artă de la bun început. Zid soft, barieră moale, semnal vizual agresiv, zig-zag cîmp spaţial, ecran izolator – chestiile astea bat meandrele concretului ale bătrînului Ilici.

Ce s-o fi-ntîmplat cu lucrurile drăguţe? Da – am pus chestia asta aici pentru că ni s-a părut că arată bine; vrem să arătăm oamenilor ceva interesant – n-ar fi mai cinstit să fii sincer – sincer şi cu tine şi cu publicul?

În fine; după ce am citit ce scrie pe afiş am încercat să-i explic şi lu’ fii-mea ce înseamnă chestia asta; că grozav noroc am eu – mereu mă pomenesc cu ea prin preajma vreunei opere de artă. După ce i-am cumpărat o gogoaşă, a fost de acord că e o chestie drăguţă; ba chiar a socotit că dacă ar fi îmbrăcată cu nişte reclame ar arăta mult mai bine.

Fii-mea are mai mult bun-simţ decît mine.