Academia Militară 1941-2011

foto via skysrapercity.com

Tot din deja celebra colecție Willy Pragher, am ales un set de fotografii făcute la scurt timp după rebeliunea legionară din ianuarie 1941. După instantaneele luate pe Șoseaua Bonaparte, despre care am vorbit aici, de această dată fotografiile ne prezintă coloane de soldați, camioane și blindate ale Wermacht-ului mărșăluind în zona Academiei Militare.

La vremea aceea, Școala Superioară de Război căci așa se numea, era o apariție nouă în peisajul bucureștean. Clădirea din Dealul Pandurilor a fost construită între anii 1937-1939 după planurile arhitectului Duiliu Marcu.

foto via liternet.ro

Nu mă pricep la arhitectură așa că nu voi intra în prea multe detalii. Amintesc doar că este construită în stil modernist, amintind de arhitectura fascistă a lui Piacentini (așa numitul „Stille Littorio”)

Universitatea Sapienza din Roma – arhitect Marcello Piacentini

După război se schimbă denumirea în  Academia Militară. În august 1957 este dezvelit „Monumentul Eroilor Patriei” și cele două basoreliefuri pe care le știm cu toții. Ele sunt creația următorilor sculptori: Marius Butunoiu, Zoe Băicoianu, T. N. Ionescu și I. Dămăceanu.

foto via http//reptilianul.blogspot.com

În anii 60 are loc o reconfigurare masivă a zonei din vecinătatea Academiei prin construcția ansamblului de locuințe colective de tip sovietic pe care le avem și în prezent.

foto din anii 60, la scurt timp după construirea blocurilor

În 1991 i se schimbă iar denumirea în Academia de Înalte Studii Militare, pentru ca din 2005 să se numească Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

În prezent,  întreaga zonă cuprinsă între: Șos.  Panduri,  Parcul  Palatului  Cotroceni,  str. G-ral  medic  A. Demosthen, str. Dr. Carol Davila, str. Dr. Francisc Rainer, str. Cpt. Al. Vitzu, str. Cpt. A Vijelie și include ansamblul Academia Militară, azilul Elena Doamna, Piața Eroilor, bd. Eroilor, str. Dr. Francisc Rainer, str. Prof. Dr. D. Bagdasar, este declarată de PMB ca fiind ZONA PROTEJATĂ  nr 77

Planul cadastral via PMB

Am încercat mai jos să fac o paralelă între pozele lui Pragher din 1941 cu cele făcute de mine în 2011. Nu am pretenția că am respectat perfect unghiurile, dar chiar și așa diferențele făcute de cei 70 de ani sunt vizibile.

Prima fotografie e o vedere de ansamblu a edificiului luată din dreptul intersecției cu strada Carol Davilla

Al doilea cadru e făcut sus în deal, aproape de intersecția cu Șoseaua Pandurilor. Pe vremea aceea, actuala stradă Bagdasar, se numea Calinderu.

Urmează o imagine luată aproximativ din același loc, dar de data asta cu o panoramă spre centrul orașului. Datorită lipsei vegetației și a blocurilor se poate vedea chiar și biserica Sf. Elefterie, lucru imposibil în 2011, după cum se poate vedea din fotografia mea.

În continuare, un set de 3 cadre luate de pe platoul din fața intrării cam pe unde este în prezent statuia. Se vede cupola Bisericii Sf. Elefterie (mascată azi de blocuri), de asemenea se poate zări clădirea Facultății de Medicină de pe Bulevardul Eroilor Sanitari. În poza numărul 2 se poate vedea în plan îndepărtat Palatul CFR, clădire construită de același Duiliu Marcu.

Ultimul cadru este făcut pe Bulevardul Calinderu (Eroilor) înspre Podul Eroilor. Clădirea din prim plan este actualul sediu al Ambasadei Moldovei. Se mai poate vedea în stânga, aproape neschimbată, frumoasa clădire de pe Bulevardul Eroilor Sanitari. Toate cele trei clădiri care apar în imagine au rezistat până în zilele noastre.