Bucureşti, mai misterios ca Roma antică

Hobbyul de explorator urban este unul foarte interesant. De fiecare dată când descoperim ceva nou suntem foarte entuziasmaţi.

Problema cu Bucureştii este că de multe ori informaţiile sunt foarte greu de găsit. În aceste cazuri cele mai bune şi sigure informaţii le afli ori de la arhive (unde este o bătaie de joc de nedescris), ori de la persoane mai în vârstă. Astfel poporul român nu îşi lapădă caracteristica orală a transmiterii informaţiei. Am impresia că Mioriţa se aplică foarte bine şi astăzi.

Prin urmare am sentimentul că trăiesc în ţara lui „NU ŞTIU DASTEA!!!” :)) (ce-i drept, recompensa morală e mai mare, ştiind că am muncit din greu să obţin acele informaţii)


În articolul de faţă am 5 astfel de întrebări, pe care sper ca voi, cititorii Rezistenţei Urbane, să le lămuriţi prin comentariile pe care le veţi posta:

1. Ce s-a întâmplat cu vila din Piaţa Victoriei ?

A căzut la bombardamentele din 1944 care vizau Palatul Victoria sau a fost „feliată” la demolările din anii ’80?

(sursa: wikimapia.org)
 

O fotografie de început de secol 20 o înfăţişează în adevărata ei splendoare, de la inaugurarea Bulevardului Colţea :


Astăzi după cum se poate observa, doar partea cea mai îndepărtată se mai află în picioare.

2. Ce rol iniţial a avut clădirea curbată de pe Bulevardul Gheorghe Şincai?


3. Cum arăta înainte de anii 60 Piaţa Romană?

De pe blogul Cutia cu Vechituri a lui Potra am obţinut aceste fotografii, care înfăţişează Piaţa Romană la intersecţia cu Bulevardul Dacia:

Problema este că am mai găsit încă o imagine pe net, care mă bagă şi mai mult în ceaţă în privinţa configuraţiei pieţei :

Ce s-a întâmplat cu imobilul cu reclama Colin şi cu Palatul Distribuţia? Când au fost demolate?

Acum, după cum ştiţi, pe colţ, tronează blocul numit colocvial „coloane”, cu reclama la Coca Cola:


4. Ce soartă a avut Facultatea de Chimie de pe Splai ?

O dilemă veche printre membrii Rezistenţei : s-a prăbuşit la cutremurul din 1977, sau a fost demolată în anii 80, odată cu dispariţia cartierelor Izvor şi Uranus?


5. Ce rol are de fapt depozitul de pe strada Măguricea?

Locuiesc de când m-am născut în zonă şi nici până aum nu am înţeles ce rol are. Acum vreo 2 ani mi-am dat curs curiozităţii şi l-am întrebat pe Nea Gicu care îşi făcea rondul pe acolo. Răspunsul, un pic dezarmant : „depozit pentru materiale de construcţii”.
Nu ştiu de ce, dar nu cred că mai e folosit de mult pentru a adăposti materiale de construcţii, în schimb cred că este o risipă de spaţiu şi s-ar putea face ceva mult mai util acolo dacă s-ar dori.


Prin urmare, vă aştept cu răspunsuri şi comentarii interesante. Să spulberăm misterul.

PS: Iarăşi l-am citat pe prietenul Raiden 🙂