9. Munţii Sanqingshan – China
Parcul Naţional Munţii Sanqinshan din China, cu o suprafaţă de 23.000 de hectare, a devenit recent, mai precis în anul 2008, cel de al 7-lea monument natural din China inclus în patrimoniul UNESCO. Loc asociat de obicei cu mănăstirile Taoiste, parcul este o adevărată capodoperă a naturii, peisajele sale părând rupte dintr-un film science-fiction. Formaţiuni uriaşe de granit, perfect verticale, se înalţă către nori, la înălţimi uriaşe, asemanandu-se cu siluete umane sau animale legendare.
Tot cadrul este împânzit de copaci înalţi, iar fenomenele meteo fac că norii, curcubeele şi ceată să acopere adeseori stâncile şi puţinele mănăstiri din acest loc. Munţii Sanqinshan au, realmente, un aer mistic, poate că nu întâmplător vechii preoţi taoişti i-au ales drept loc de meditaţie şi rugăciune. Astăzi, ei reprezintă una dintre cele mai valoroase şi mai apreciate destinaţii turistice din China, numărul celor care aleg să viziteze sălbaticele păduri crescând uluitor, mai ales după ce peisajele de aici au apărut în grandioasa producţie hollywoodiană “Avatar”.
Legendele nativilor hawaiieni susţin că zeiţa vulcanilor, Pele, şi-a folosit bagheta magică pentru a deschide acest vulcan, numele O’o desemnând tocmai acest instrument cu puteri supranaturale al zeităţii. Şuvoaiele de lavă se ridică uneori şi la 460 de metri înălţime, cea mai distrugătoare erupţie fiind cea din anul 1990, atunci când lava a acoperit 2 localităţi, distrugând peste 100 de case din alte două aşezări.
Vulcanul Pu’u O’o din Parcul Naţional Vulcanic din Hawaii a devenit celebru în toată lumea după ce a fost catalogat drept cel mai longeviv vulcan din ultimele cinci secole. Practic, din anul 1983 şi până în prezent, vulcanul a erupt permanent, acoperind o suprafaţă de 117 kilometri pătraţi din exoticul arhipelag american.
După 3 ani de la prima erupţie, în 1986, lava a atins apa oceanului în care se varsă şi astăzi, la mai bine de 12 kilometri distanţă de crater. Şi cu toate acestea, vulcanul, pe lângă interesul major stârnit în mijlocul vulcanologilor din toată lumea, a devenit o atracţie uriaşa pentru turiştii amatori de senzaţii ţări. În fond, imaginea spectaculoasă a unui vulcan atât de violent nu este una cu care te întâlneşti în fiecare zi, iar fotografiile realizate aici au apărut pe coperţile unora dintre cele mai pretigioase publicaţii de ştiinţă din toată lumea.