EXPERIMENT CULTURAL: „Citeşte şi dă mai departe!”

M-am gândit să fac un experiment cultural, folosind ca „material didactic” chiar cartea mea, „DE CE URÂM FEMEILE?” Am plasat, în câteva locuri din Bucureşti, mai multe exemplare numerotate ale volumului de eseuri şi le-am dat drumul „în lume”. Pe prima pagină a fiecărei cărţi am lipit, sub forma unui Ex Libris ceva mai mare, un fluturaş cu următorul text:

„Această carte se află aici nu doar pentru a fi citită, ci şi pentru a fi împărtăşită. Este un experiment cultural, moral şi social. Luaţi-o acasă, citiţi-o şi lăsaţi-o în alt loc public sau daţi-o mai departe.
Acest experiment ţinteşte următoarele scopuri:

1. Pornind de la premiza că orice carte are un destin al său, vrem să urmărim traseul acestui exemplar tipărit, până la dispariţia sa din circuitul lecturii.

2. Urmărim, de asemenea, testarea unui concept nou de bibliotecă – biblioteca umblătoare – , după principiul „moara la sac”.

3. Considerând această carte un bun public, obştesc, vrem să urmărim până unde merge moralitatea unui cititor în raport cu cartea citită. Sau, mai exact, dacă şi când această carte va fi reţinută în biblioteca personală a unui cititor.

Aşadar, puteţi lua cartea acasă, pentru a o citi dar, după ce aţi citit-o, lăsaţi-o în alt loc public sau daţi-o mai departe. Anunţaţi când şi unde aţi găsit-o şi, de asemenea, când şi unde aţi lăsat-o, la următoarea adresă de mail: miron.manega@hotmail.com. Cu precizarea numelui, a vârstei şi a profesiei (dacă nu aveţi nimic împotrivă).
Traseul cărţii şi numele cititorilor vor fi publicate pe site-ul www.certitudinea.ro„.

Fiecare Ex Libris este semnat de mine iar dedesubt, direct pe pagină, mesajul meu olograf: „Citeşte şi dă mai departe!”. Acelaşi mesaj este presărat în mai multe locuri din carte, la sfârşitul unor capitole.
 

Locurile în care am plasat, până acum, aceste cărţi sunt următoarele: Souvenir Shop şi Taverna Greceasă de pe strada Blănari, Restaurantul Tchaikovsky de pe strada Nicolae Tonitza, restaurantul hotelului Sarroglia (Maria Rosetti colţ cu Vasile Lascăr), Readers Cafe din centrul Metropolis (Str. Ştefan cel Mare) şi librăria Bastilia de lângă ASE.

P.S. Există şi un motiv strict personal care m-a determinat să demarez acest experiment. Majoritatea apropiaţilor au vrut să parieze cu mine că niciuna din cele 10 cărţi nu va depăşi nivelul primului cititor. Adică vor fi furate fără nicio jenă, conform năravului naţional. Nu cred. Probabil unele vor avea această soartă, dar în niciun caz toate. Dacă un total de 20 de inşi vor citi cărţile puse astfel în circulaţie, mă voi declara mulţumit şi de rezultatul experimentului, şi de potenţialul cărţii