Despre schelete (imobiliare)

scris de Ando

Am să profit de ceea ce a scris recent Adrian despre calvarul prin care trece Moara lui Assan ca să pun în  discuţie  un alt aspect legat, la fel de strâns, de  felul  în care poate fi afectat şi pocit, pe termen lung, aspectul general al oraşului – fără ca autorităţile să intervină.

Este vorba de acele construcţii, începute după 1989  dar  neterminate, care au împânzit Capitala şi pe care le-am numit, generic, “schelete imobiliare”. Ca să n-o mai lungesc, am să dau câteva exemple.

Despre cazul Puzdrea s-a discutat şi s-a scris mult. Mult şi degeaba. Clădirea în discuţie e bine mersi, la locul ei, în aceeaşi fază ca acum, nici nu mai ştiu, câţi ani – vreo 14? vreo 15?

Pe Calea Moşilor în imediata apropiere de Km 0 zace, de aproape 10 ani, un alt “cadavru”: aşa zis-ul sediu al Casei Economiştilor.

 

În diagonală cu Hala Traian, o altă clădire neterminată ocupă, de mult timp, colţul intersecţiei străzilor Călăraşi şi Traian.

 

Pe Şos. Ştefan cel Mare, în curtea clubului Dinamo, s-a ridicat de mulţi ani această structură hidoasă care serveşte, din când în când, numai ca suport pentru diverse bannere publicitare.

 

Un caz aparte este cel al fostei Întreprinderi de Mecanică Fină din piaţa Obor (se află la nici 100 de metri de sediul primăriei sectorului 2!) Noul proprietar al fabricii a adus, efectiv, clădirea la stadiul de “schelet”, urmând ca până în martie 2010 (conform panoului afişat) să se finalizeze “lucrările de consolidare şi refacere faţade la imobil”.  Suntem în 2012 şi clădirea arată… astfel (cam la fel ca în 2008):

 

În sfârşit, pe strada Arcului, la doi paşi de bd. Carol I, tronează, tot aşa, de mai mulţi ani – cam vreo 19!!! –  un alt masiv “cadavru” de beton.

 

 Ce să mai zic de aspectul jalnic al gardului metalic care “protejează” imensa groapă de fundaţie (săpată şi părăsită de cel puţin doi ani) de pe Calea Dorobanţi, din staţia RATB de vizavi de Televiziune… deci în zona selectă a oraşului!

 Şi sunt convins că mai sunt multe astfel de “cadavre” pe care nu le ştiu. Din discuţiile pe care le-am avut (e adevărat, la nivel colocvial)  cu diverse persoane cât de cât avizate, am înţeles că există nişte “lacune” legislative care ar împiedica primăriile să acţioneze pe aceste cazuri.

 Argumentele sunt ceva de genul: dom’le e proprietate privată, fie n-au mai fost bani, fie a intrat în faliment beneficiarul iar  construcţia s-a oprit  la stadiul  existent… n-avem ce-i face.

 Recent, am văzut că  MDRT şi-a manifestat  intenţia de a demola clădirile construite ilegal în zone turistice.

Toate cazurile prezentate mai sus au – mai mult ca sigur – autorizaţiile de construire expirate – adică, zic eu, au cam intrat  în regim de ilegalitate. Deci, pe argumentaţia MDRT, n-ar trebui demolate de către primăriile respective ?

 Ţin minte  ce a făcut Mazăre când a câştigat primul său de mandat de primar. La momentul respectiv,în plin centrul Constanţei zăcea, de mai mulţi ani, ruina fostului hotel Continental  – demolat după 1989, pe fondul unor îndelungate dispute de proprietate (care cred că nici acum nu s-au finalizat). Mazăre a curăţat zona şi a amenajat, acolo, un spaţiu verde, urmând să impute toate cheltuielile de curăţire câştigătorului disputei juridice. Deci ceva, ceva, se poate face – dacă se vrea. Pentru că tot la Constanţa, pe malul portului Tomis, chiar lângă  impozantul sediu al  Comandamentului Marinei Militare , zace neterminat, tot de mulţi ani  un  bloc cu… număraţi dv. etajele, dacă are vreun rost