Bloc de colt in stil Modernist in zona Pantelimon

 

Cartierul Pantelimon – vedere din Epoca de Aur.

Desi astazi este un loc anost, asemanator pana la „xerox” cu orice alt cartier muncitoresc al oricarui oras din Epoca de Aur, Pantelimonul a fost candva o zona cu un pitoresc aparte, cu o istorie ce nu a apartinut decat marginal de Bucuresti pana spre 1900. Mai multe date despre lucrul acesta am sa scriu in urmatorul articol al acestui mini-serial, care o sa fie unul mult mai bine inchegat.

Astazi va voi prezenta un bloc de colt in stil Modernist descoperit in zona Baicului (Pantelimon), in spatele frontului de blocuri din piata Garii de Est.

Este o cladire superba, foarte bine proportionata, intr-un stil minimalist foarte rafinat si construita in perioada anilor 1940. Stilul Modernist, numit uneori si Modernist-International, a fost celalat mare concurent pentru imaginea capitalei tinerei Romanii Mari in anii 1930, alaturi de Art Deco si de cel Neo-Romanesc. Deseori confundat cu Art Deco, pentru ca cele doua stiluri s-au pretat la un reusit metisaj arhitectural, acesta isi propunea aducerea in intaietate a functionalitatii prin recursul la o ornamentatie minimalista, dar atent studiata. Un fel de perfectiune in simplitate, daca doriti.

Calea principala de acces este deservita de o usa in stil Art-Deco, tot cu un design minimalist, aflata intr-o relativa buna stare de conservare. Imobilul arata bine, gratie unei reconditionari recente, insa geamurile au fost inlocuite cu unele tip termopan. De asemenea gardul ce imprejmuieste cladirea pare a fi unul ce a suferit modificari majore de-a lungul timpului.

„Piesa de rezistenta” o reprezinta insa usa incastrata in coloane de beton finisat cu sfarmaturi de agregate mici, granit si piatra de rau, insa mai ales de casa scarilor ce are o suprafata vitrata mare si care pastreaza curbura fatadei.

PS. Nu am putut sa ii fac poze de ansablu, caci strada era ingusta. Vegetatia din curte de asemenea a fost o piedica in a avea o poza reusita.