Tutankhamun, născut cu numele de Tutankhaton, care şi-a schimbat numele după cel al lui Amun-Ra, zeul Soare, divinitate supremă, a trăit într-una dintre cele mai tulburi epoci din istoria Egiptului,făcând parte din celebra dinastie XVIII, chiar dacă perioada sa de supremaţie regală a fost atât de scurtă.
Tutankhamun a fost faraonul Egiptulului antic pentru scurt timp înainte să moară, dar semnificant este faptul ca mormântul său a fost unul din puţinele care nu au fost prădate şi a fost găsit intact de arheologi, în anii 1920. La intrarea în mormânt s-a găsit faimosul blestem, scris în hieroglife:
“Moartea va veni cu aripi rapide asupra celui ce va tulbura pacea regelui”.
Acest mesaj îşi are explicaţia în faptul că faraonii Egiptului antic pentru a-şi proteja mormintele de vandali şi de prădptori apelau la tot felul de metode mai neortodoxe: blesteme, avertismente. Aceste morminte nu conţineau doar corpurile neînsufleţite ale faraonilor sau ale reginelor, ci şi multe obiecte de artă şi comorile care îi însoţeau după moarte.
Aceste blesteme au constituit sursa de amuzament pentru foarte multe persoane de-a lungul timpului, însă s-a dovedit faptul că s-au înşelat şi prin neîncrederea în spusele istoriei au ajuns să-şi piardă viaţa. Dintre toţi membrii care au participat la expediţia la mormântul lui Tutankhamun , până în 1969, doar doi dintre ei au evitat blestemul. În anii 70, când un obiect găsit în mormântul lui Tutankhamun a fost expus în Marea Britanie, un urmaş al echipei iniţiale de cercetare a murit în aceeaşi noapte în care a terminat de împachetat comorile. Două persoane care au organizat expoziţia şi au adus tezaurul din Egipt au murit de atac de cord.
Victime a făcut acest blestem şi în secolul XXI.Jurnalista britanica Lesley-Ann Jones care a moştenit de la foştii socri două lăzi cu relicve furate din mormântul lui Tutankamon, a divorţat imediat după primirea darului, a făcut meningită şi cancer de piele şi era să fie omorată de un hoţ care avea de gând să-i fure inelul.
Un cercetător a emis teoria conform căreia podeaua mormântului ar fi putut fi acoperită cu o substanţă radioactivă, de exemplu, cu uraniu. Cu toate acestea, nimeni nu a reuşit să dea o explicatie reală şi credibilă în legătura cu evenimentele ciudate care s-au întâmplat de la deschiderea mormântului lui Tutankhamun.