Inceputurile modei europene. Trupul, podoabele si costumul in Evul Mediu si Renastere

Fundatia Calea Victoriei va invita in 19 ianuarie la o conferinta despre Inceputurile modei europene. Trupul, podoabele si costumul in Evul Mediu si Renastere, sustinuta de Monica Neatu.

De cate ori nu am aruncat o privire fascinata si curioasa privind tablouri de odinioara…. oare oamenii de atunci aveau simtul modei, traiau ca si noi cautand si incercand vesminte noi, podoabe pretioase si unice care sa ii individualizeze si sa le faca aparitiile memorabile? Cunosteau ei metamorfozele stilului, capacanele modei si arta elegantei desavarsite?

In epoca modernitatii absolute, cand moda si stilul sunt preocupari cotidiene iar hainele noastre sunt atat de diferite de cele din Evul de Mijloc si Renastere pare ciudat sa ne gandim la mostenirea estetica pe care ne-au lasat-o acele vremuri indepartate. Dar „imperiul efemerului”, cum a fost numita moda, ne poate surprinde, uneori, prin durata si continuitate; iar grija pentru trup si podoabe, ce ritma cotidianul doamnelor si seniorilor, din vremuri de mult uitate, este nu de putine ori identica cu cea din zilele noastre.

Va invit, asadar, sa descoperim impreuna istoria costumului, a podoabelor dar si a trupului dintr-o perspectiva a omului contemporan uimit de enigmatica mostenire a acelor vremuri. Vom patrunde in tainele culorilor si vom afla cat datoreaza little black dress si color block, straniilor combinatii coloristice de acum 700 de ani; vom cunoaste „chinurile” frumoaselor venetiene care purtau pantofi extravaganti si isi doreau sa arate precum o pictura de Tizian sau ale suratelor lor, de la curtea Frantei, care exagerau in alegerea palariile sau bijuteriilor starnind ironiile contemporanilor.

Gratie tablourilor, miniaturilor si scrierilor din epoca vom admira tinute cotidiene, haine de ceremonie, podoabele si simbolul lor, ajungand astfel la inceputurile modei europene. De la hainele colorate din postavuri scumpe sau saracacioase, in functie de posibilitatile comanditarului, pana la sobrele haine negre, deopotriva masculine si feminine, din timpul Reformei, trecand prin elaboratele broderii, stofe si modele din Tarile de Jos vom incerca sa intelegem importanta vesmintelor de-a lungul istoriei si relatia dintre haine, podoabe si putere.

Lector: Monica Neatu

Data: 19 Ianuarie 2012; Ora: 19:00

Cost: 30 lei, cost studenti: 25 lei

Loc: Fundatia Calea Victoriei, Caimatei nr 20, etaj 3

Inscriere la contact@victoriei.ro