Arhitectura veche bucuresteana

Cele mai vechi constructii existente azi in Bucuresti, in majoritatea lor covarsitoare datand abia dupa mijlocul secolului 19, nu reflecta in nici un caz spiritul specific autohton. Ele oglindesc modelele arhitecturii europene ale epocii, mai ales frantuzesti, adoptate o data cu inceputul veacului 19 cand Principatele au inceput sa iasa de sub influenta orientala (otomana si greceasca) deschizandu-se calea modernizarii, adica occidentalizarii. O data cu aceasta, caracterul specific local al modului de a edifica incepe sa se stearga. Aproape de necrezut, vechile case boieresti au disparut in totalitate. Ultimele dintre ele au fost demolate la inceputul secolului 20.  Care este atunci stilul arhitectural format si dezvoltat de traditia locala in Bucuresti? 
 
Locuintele boieresti, exponentele arhitecturii urbane culte, au ca referinta indepartate modele bizantine si locuintele fortificate de tip „cula” din Oltenia si nord-vestul Munteniei comune spatiului balcanic insa avand in plus foisorul ca element arhitectural traditional romanesc. Casele boieresti, foarte asemanatoare conacelor de tara, erau solide si incapatoare, cu parter si etaj sau parter asezat pe pivnita inalta, cu foisor pe fatada spre curte si scara de acces. Erau invelite cu sita si protejate de streasina lata. In curte se aflau multe acareturi (grajduri, remiza trasurilor, casele slugilor) si gradina cu pomi. Curtea boiereasca era atat de larga incat vornicul Fotache Stirbei ce isi avea casele pe Podul Calitei a vrut prin diata data in 1828 sa ctitoreasca o biserica chiar in curtea caselor sale.
Casa boiereasca (dupa Ionescu-Gion);

Influenta indelungata a capitalei imparatiei turcesti, Constantinopol, devenita intensa in perioada fanariota (veacul al 18-lea) in toate aspectele vietii, de la imbracaminte si mancaruri pana la elemente ale constructiei caselor, a dus la asimilarea de elemente specifice arhitecturii oriental-balcanice: geamlacul (veranda inchisa prin ochiuri de geam prinse in cercevele de lemn), bovindoul pe console din lemn si tipul constructiv caracteristic al hanurilor.
Ulita in Bucuresti la 1841, gravura in lemn. Ne putem imagina cum din bovindou ori sacnasiu (acele iesituri ale fatadei care prelungesc spre exterior camera, sacnasiul fiind pe coltul casei) boierul invelit in caftan si tolanit confortabil in jilt privea forfota ulitei tragand din ciubuc.
 

 Casa veche negustoreasca in stil oriental cu bovindou, 1860 (gravura in lemn). Casele negustorilor, in majoritatea lor armeni si greci, aveau pravalii si depozite la parter si locuinte la etaj;
Case bucurestene in stil otoman reconstituite la Expozitia „Luna Bucurestiului” din Parcul Carol, 1935. Mai multe fotografii la acest link: http://octavdoicescu.blogspot.com/2010/09/luna-bucurestilor-1935-cartierul-vechi.html

Casa boiereasca cu geamlac in stilul unui conac muntenesc (fotografie de pe la mijlocul sec. 19);
Aceste vechi case boieresti se aflau mai ales pe Podul Mogosoaiei si pe Ulita Coltei (inainte de a se largi si a se transforma inBulevardul Bratianu). Ele au disparut in timp datorita incendiilor, cutremurelor, razboaielor ori au fost demolate ca fiind perimate in decursul agitatului veac 19. Ultimele dintre ele au pierit la inceputul secolului 20:


Casa boiereasca batraneasca (casa Al. Filipescu) de pe Calea Victoriei fotografiata cu putin inainte de a fi demolata (foto Frederic Dame). Remarcam aceleasi trasaturi caracteristice, masivitatea, simplitatea fatadelor si geamlacul care se poate distinge la etaj pe fatada dinspre curte.
Tot o casa boiereasca de secol 18, casa Grigore Cantacuzino de pe Calea Victoriei, ramasa aproape neschimbata pe la 1900 cand a fost fotografiata de Frederic Dame. Istoricul Emanuel Badescu ne spune ca fusese pe la 1830 doar putin modificata prin inchiderea foisorului (pe latura dinspre curte) si ca a fost demolata in 1941 odata cu prelungirea Bd. Dacia spre vest…