Vechile case cu pridvor din Bucuresti

Pana la inceputul secolului 19 care marcheaza inceputul perioadei moderne, casele cu pridvor acoperite cu sindrila, cu foisor sau pridvor sprijinit pe stalpi de lemn erau foarte raspandite intr-un Bucuresti care s-a intins mereu prin cuprinderea satelor de la periferie. In mahalalele marginase in care multe case aveau caracter semi-rural sau rural, dar si la locuintele targovetilor mai avuti din zone mai apropiate de centru se puteau intalni case cu prispa, parmaclac sau pridvor asemanatoare caselor de tara din zona Munteniei. Aceasta imagine a Bucurestilor impreuna cu multimea gradinilor si livezilor au facut ca Bucurestiul sa fie comparat de catre calatorii straini unui sat mai intins.
Casele taranesti cu pridvor aveau farmecul simplitatii si modestiei. In plus, pridvorul reprezenta o prelungire a casei spre exterior, o deschidere spre lume.

 

Gravura dupa o fotografie de Szathmary, 1865.
Casa cu prispa si stalpi ciopliti, 1860 (gravura in lemn).
Deschiderea spre exterior sub forma prispei, pridvorului, foisorului sau loggiei, adevarata marca a stilului autohton, era intalnita nu doar la case, ci si la biserici, hanuri sau chioscuri.

Putinele imagini ale vechilor caselor cu pridvor, luate atunci cand timpul lor deja trecuse, le datoram primilor fotografi ai Bucurestilor:

„Casa Procopoaiei” pe Podul de Pamant (Calea Plevnei) 1849 (foto C.P. de Szathmary).
Fotografie din 1865 de Carol Popp de Szathmary (sursa: http://aicibucuresti.wordpress.com/2010/01/14/bucuresti-1865/).
Casa veche cu pridvor, sec. XIX. 
O casa cu pridvor apare langa Foisorul de Foc, foto 1890 (acesta este si anul constructiei „Observatorului de Foc”, noutatea lui fiind probabil motivul luarii acestei fotografii; in spatele lui se distinge turla Bisericii Pantelimon, iar probabil strada din prim-plan este Strada Traian).
Casa taraneasca cu pridvor (si un trotuar pavat cu piatra de rau) sec.19.
Casa cu parter asezat pe pivnita inalta si pridvor in mahalaua Foisorului, la inceputul secolului 20 (nu este vorba despre Foisorul de Foc, ci de mahalaua ce a luat numele dupa impresionantul foisor ridicat de domnitorul Nicolae Mavrocordat, unde este si azi Biserica „Foisor”);
Case cu pridvor ramasesera pana in anii ’50 si ’60 chiar in zone foarte centrale, pe Mircea Voda una foarte valoroasa (vezi linkul de la sfarsit spre articolul lui Radu Oltean despre casele cu pridvor), pe Dragoslavele aproape de Piata Victoriei, in spatele Bisericii Icoanei (pe locul gradinii si casei careia s-a construit prin ’56 un bloc comunist pe Maria Rosetti).
Pridvoarele ajunse pana la noi sunt foarte rare. Poate cea mai veche casa de locuit din Bucuresti, bine pastrata si foarte valoroasa, este casa de targovet de pe Strada Serban Voda, monument istoric de sfarsit de veac 18. Fatada dinspre strada a fost ulterior modificata in stil neoclasic in timp ce partea dinspre curte, ramasa in forma initiala, are un pridvor larg sprijinit pe stalpi de lemn sculptati:
Casa de mai jos a fost construita in 1859, anul Unirii Principatelor (foto ianuarie 2011). Este situata in apropiere de fosta Bariera Vergului, in mahalaua orzarilor, mici negustori specializati mai ales in carausie si comert cu cereale, asezati aici in apropierea convenabila a Oborului:
Pana relativ recent mai existase pe aceeasi Strada Orzari la numarul 63 inca o casa cu pridvor. Ascunse de garduri inalte si opace, nestiute, case cu pridvor trebuie sa mai fie in zona.
In imaginile de mai jos, o remarcabila casa cu pridvor intr-o zona centrala a Bucurestilor, din chirpici si tencuita cu huma, cu pridvor pe stalpi de lemn si arcade de forma specifica- vezi despre ea comentariul dl.Valentin Mandache:
In cartierul Armenesc (Strada Popa Rusu la coltul cu Strada Bocsa), abia vizibila intr-o curte plina de arbusti si balarii se afla o casa cu pridvor supravietuitoare intrebuintata candva ca locuinta de maicutele de la Manastirea Pasarea. Pana de curand folosita ca ceainarie, acum este inchisa:

Bisericuta lui Bucur, (la origine capela de cimitir a manastirii Radu Voda) are acelasi pridvor gratios (bisericuta este datata cel mai probabil in sec.18):


Hanul lui Manuc, foto iulie 2011

Un exemplu frumos al arhitecturii traditionale cu pridvor pe stalpi de lemn este galeria curtii interioare a Hanului lui Manuc, construit in primii ani ai secolului 19: