Căpşunile sunt o bogată sursă de vitamine, minerale, conţin vitamina C, vitamina K, potasiu, sodiu şi fier, aceste elemente ajutându-le să fie o explozie de sănătate pentru sistemul imunitar, sunt o sursă foarte bună de acid folic, riboflavină, vitamina B5, vitamina B6, cupru, magneziu şi acizi graşi omega-3.
Şi nu doar consumate sunt perfecte pentru tine, ci şi aplicate pe piele sunt benefice datorită proprietăţilor uşor astringente, datorită conţinutului de acid elagic, un antioxidant despre care se crede că inhibă creşterea tumorilor, dar si conţinutului de acid salicilic, care ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii şi curăţarea porilor.
Iată câteva reţete pe bază de căpşuni pentru îngrijirea tenului:
Mască pentru curăţarea tenului
Amestecaţi 6 căpşuni, 1 kiwi curăţat de coajă şi o jumătate de castravete până obţineţi o pastă fină. Aplicaţi pasta pe faţă şi pe gât, masând uşor pentru exfolierea pielii. După 10 minute, clătiţi cu apă caldă.
Mască antioxidantă
Amestecaţi o jumătate de papaya, 4 căpşuni şi o lingur de ovăz pisat, până se obţine o pastă, apoi o lingură de miere călduţă şi o lingură de suc proaspat de lămâie şi. Aplicaţi pe faţă şi lăsaţi-o să acţioneze 15 minute, apoi clătiţi cu apă călduţă.
Mască pentru decolorarea pielii
Amestecaţi pulpă de căpşuni împreună cu gălbenuş de ou (pentru pielea normală sau uscată) sau cu albuş de ou (pentru pielea grasă) şi aplicaţi pe piele pentru 30 de minute.
Mască pentru pielea grasă
Se amestecă un pahar de căpşuni cu 300 de ml de vodka. Se toarnă într-o sticlă şi se lasă 30 de zile. Se strecoară şi se adaugă 300 de ml de apă. Frecaţi faţa cu această loţiune, după demachiere.
Mască revitalizantă
Amestecaţi 3 căpşuni pisate cu o linguriţă de miere. Curăţati pielea şi aplicaşi cu degetele masca obţinută. Clătiţi după 15-20 de minute.