Într-o discuție amicală cu prietenul nostru Alin, referitoare la zona unde s-a ridicat de curând un ansamblu de clădiri de birouri, afirmam că un candidat bun pentru depozitul de produse petroliere Distribuţia (OSIN) – fotografiat de Willy Prager – este cvartalul prezentat în fotografia de mai jos.
Zona delimitată de strada Lainici, strada D CFR – Steaua Română, calea Griviței şi prelungirea Colonel Mihai Ghica era ocupată la mijlocul anilor 1930 de un depozit similar de produse petroliere, deţinut de Steaua Română. Pe același plan de la mijlocul anilor 1930, în zona discutată – din nordul Bucureştilor – nu apare reprezentat nici un semn convenţional.
Mai târziu, am putut să verific şi planul din anul 1943, pe care – spre surpriza mea şi confirmarea celor detaliate în articolul prietenilor de la Rezistenţa Urbană – apare semnalată Societatea Distribuţia (Societatea Anonimă pentru Distribuirea Produselor Petroleului Bucureşti). Această societate a deţinut monopolul pentru distribuţia produselor petroliere ale rafinăriilor între anii 1908-1920 – în schimbul unui comision de 2% din vânzări -, fiind patronată de societăţile petroliere cu capital străin Steaua Română şi Româno-Americană.
Accesul pe cale ferată la terenul societăţii era posibil printr-un racord larg de pe linia a treia din staţia de cale ferată Mogoşoaia (staţia Bucureşti Băneasa de astăzi).
Pas cu pas, cu această ocazie, am aflat şi mai multe informaţii legate de inginerul Constantin Osiceanu, care a contribuit la naşterea concernului Distribuţia, dar şi la apariţia numelui de OSIN, conform celor povestite la pagina 38 a documentului de aici.
Pe o planşă a zonei din anii 1970, apare denumirea de Centrul de desfacere a Produselor Petroliere – Depozitul Central Băneasa (fotografia de aici).