Case memoriale cu iz de târg Gaudeamus

 

Târgul Gaudeamus a venit cu multe bunătăţi anul ăsta. Cărţi noi (şi tot pe-atâtea lansări), reduceri, lume multă (avidă de carte!) şi Bucureşteni care au dat weekend-ului un sens cultural. Proiectul Bucureştii Vechi şi Noi a fost acolo, şi-a lansat un ghid al Bucureştiului scris de trecători („Povestea trecătorilor din Bucureşti” volumul II) în parteneriat cu Radio România Bucureşti FM şi a transmis în direct din Ceainăria Gaudeamus păreri despre Bucureşti, în discuţie cu Flavia Voinea, Horia Barna, Adrian Majuru şi  Nicuşor Dan.

La târg a fost prezentă şi Andreea Neculai, care a publicat recent volumul Moldova coordonate orfice: case memoriale dedicate personalităţilor muşatine. Andreea ne-a vorbit cu pasiune despre proiectul ei de a salva casele memoriale din zona Moldovei, proiect început prin publicarea acestui ghid-album, pe care ar trebui să îl aibă fiecare călător în drum spre întâlnirea cu istoria acestor mari personalităţi. Ideea cărţii a fost produsul unei întâmplări, astfel încât Andreea şi-a descoperit pasiunea în timpul unei călătorii spre minunatele mănăstiri şi case memoriale din estul României. Undeva lângă mănăstrirea Neamţ, la schitul Vovidenia, Andreea l-a întâlnit pe Arhimandritul Mihail Daniliuc, care a condus-o spre minunata lume a lui Mihail Sadoveanu (Muzeul Mihail Sadoveanu se află sub îngrijirea schitului). „Preotul Mihail ne-a introdus într-un spaţiu viu, printre obiectele, hainele, pipa şi puşca de vânătoare a lui Sadoveanu”. „Spaţiul viu” îţi dădea emoţia reîntâlnirii cu scriitorul şi cu obiceiurile lui, te făcea să intri într-un spaţiu profan, care te făcea brusc să te gândeşti la cum să faci lumea să ajungă acolo şi să simtă atmosfera veche, încărcată de istorie.

Andreea ne-a povestit despre discuţia pe care a avut-o cu preotul Mihail, despre promovarea acestor spaţii. „Preotul Mihail a invocat lipsa fondurilor şi totodată lipsa de interes a celor care hotărăsc asupra acestor fonduri.”

Documentarea acerbă făcută de către doamna Neculai i-a dezvăluit faptul că nu exista niciun fel de ghid despre aceste case memoriale, niciun fel de însemn turistic care să prezinte întocmai atmosfera de acolo. „A fost subiectul perfect. Am vrut să existe un fel de hartă, am vrut poze, am vrut să cunoască lumea toate casele memoriale şi bogăţia acelor locuri.”

„Cartea este făcută personal, pe toată perioada în care am fost însărcinată. A fost ca un fel de ciclu al creaţiei. Am vizitat 15 case memoriale, care se regăsesc şi în interiorul albumului pe care l-am creat. Am încercat să descriu aceste spaţii atât ca pentru un copil, care descoperă un loc nou şi are nevoie de toate informaţiile, dar şi ca pentru un adult care are nevoie să cunoască şi ideile”, a spus Andreea. Moldova coordonate orfice: case memoriale dedicate personalităţilor muşatine este un fel de ghid turistic şi de cultură generală, care strânge laolaltă informaţii, poze şi introduceri în lumile celor 15 oameni de cultură care vor rămâne tot timpul vii în istoria României.

Din păcate, Andreea mai are ceva de luptat cu cei care gestionează fondurile acordate menţinerii acestor case memoriale. „Am încercat să abordez ministerele care se ocupă cu gestionarea acestor fonduri, însă există foarte puţine persoane care le pot accesa. În principiu, cei care le gestionează sunt şi cei mai puţin interesaţi de promovarea lor. În încercarea de a afla cât mai multe informaţii privind aceste detalii, am întâlnit balazare şi platitudine în ceea ce priveşte interesul celor avizaţi.”

În casele memoriale nu există ghiduri, ci doar volume ale scriitorilor, care pot fi, de asemenea găsite şi în librării, lucru care duce, deci, la