De-a lungul vremii, o mulţime de formaţii, concurenţi la concursuri de cultură generală, oameni de rând şi barza care m-a adus pe lume au făcut confuzia flagrantă între Bucureşti şi Budapesta. O astfel de confuzie este practic imposibilă pentru un individ care a bătut măcar puţin la pas cele două oraşe. Eu sunt un astfel de individ. Trăiesc de 22 de ani în Bucureşti şi am vizitat Budapesta de 14 ori până în prezent, dintre care 8 ori în ultimii 4 ani. Drept urmare, îmi permit să fiu uşor revoltat de fiecare dată când aud „Hello, Budapest” aicişa la noi pe malul Dâmboviţei. De ce?…
Nu din patriotism, asta-i sigur. La un concert unde toată lumea îl huiduie pe cântăciosul care a salutat Budapesta în Piaţa Constituţiei sau la Romexpo, eu aş fi ăla de aruncă cu pantofii în el. Dar nu din patriotism. M-ar deranja ignoranţa. Am pregătit acest articol cu scopul de a ilustra diferenţe dintre cele două capitale despărţite de Transilvania, mărul istoric al discordiei, şi de secole de sfere de influenţă divergente.
Ţin să menţionez că nu urmăresc să laud sau să critic. Aştept cu nerăbdare comentariile voastre.
Încep cu o scurtă listare, în paralel, a unor informaţii de bază despre fiecare din cele două oraşe.
Pentru că „o imagine face cât o mie de cuvinte” (Stevie Wonder), las comparaţiile următoare să vorbească de la sine.
Notă 1: În cazul în care nu este citată o altă sursă, toate fotografiile sunt creaţie proprie.
Notă 2: De dragul egalităţii, am notat numele fiecărui oraş în limba oficială respectivă.
Gârle. Mărimea contează, dar şi ce faci cu ea. |
Bonus pentru cititori! În iunie 2011, nişte băieţi din Parlamentul maghiar au hotărât că vor să schimbe steagul Budapestei. Motivul invocat a fost acela că este nevoie de un steag care să „reprezinte oraşul într-o măsură mai adecvată” decât cel existent. A fost astfel ales un model similar celui folosit în timpul Revoluţiei Maghiare din 1848. Vă prezint aşadar: