Citate unice ale lui Iosif Vulcan

Alexandrina Chelu

Aceste citate se regăsesc pe CD-ul “Cel mire-ncântător!” al Fundaţiei Rock Filarmonica Oradea, realizat în 1997. Cu siguranţă se potrivesc poporului român şi au chiar şi acum o rezonanţă aparte, în vremurile noastre. Consider că au o valoare incontestabilă, Iosif Vulcan putând fi aşezat între marile personalităţi culturale ale României.

“Omul, aceasta enigma neinteleasa a lui Dumnezeu”

“Muzica, aceasta cheie a inimei romanesti”

“Intocmai cum fiecare popor are limba sa, astfel isi are si muzica, prin care destainuie tainele”

“In muzica putem arata mai mult”

“Adevarul. Acest cuvant ajunge pentru ca artistul sa stie care este datoria sa. Adevarul este sufletul artistului. Fara acesta, el nu poate sa traiasca, fara acesta el nu mai este artist. Adevarul insa, nu a fost acelasi in toate timpurile si la toate popoarele, a trecut si el prin mari schimbari.”

“Gustul se dezvolta pretutindeni. Pretentiunile lumei ce progreseaza in cultura devin tot mai mari. Publicul cult nu se va mai multumi numai cu declamatiuni nationale, el va dori sa vada si arta in limba lui.”

“Eu dara zic, natiunea e limba intocmai cum limba e natiunea. A nu-si cultiva limba este egal cu sinuciderea. Valoarea natiunilor se masoara dupa starea de cultura in care se afla limba lor. Asa e.”

“Sa nu-mi zica nimenea ca arta nu are nationalitate, caci este o amagire pe care o dezminteste istoria”

“N-a murit, nu s-a stins idealismul. El a fost si are sa ramana de-a pururi partea cea mai frumoasa a sufletului omenesc. El este elementul care ne cladeste viitorul, el formeaza caracterele neclintite, el ne prezinta modelul adevaratului om de valoare, care lucreaza numai ca sa-si faca datoria. Luati omului idealismul si l-ati lipsit de insusirea lui cea mai nobila. A fi roman, inseamna a fi idealist.”

“Cel care are drept steag conducator al vietii sa traiasca bine cu toata lumea, nu poate ramanea intreg. Ascunzand astazi un sentiment al sau, maine altul, precum cer consideratiunile fata de persoanele pe care le intalneste, incetul cu incetul eul sau se toceste, si in cele din urma nu mai are niciun sentiment propriu. Neavand el nimic al sau, nu poate da nimica societatii si neamului la care apartine. Un astfel de om poate sa fie un cult individ, un bun parinte de familie, si chiar un bun prieten de familie, dar societatea si natiunea nu au niciun folos din el.”

“Comoara cea mai mare a oricarui popor este invatatura ce are dansul. Toate pier si se sting in lume, tarile se prapadesc, popoarele mor, orasele se cotropesc. Numai una nu piere niciodata, numai una ramane pentru totdeauna. Invatatura. Ferice de acele popoare care o au, caci viata lor este vesnica.”

“Datoria fruntasilor oricarui neam este dara a destepta, a inradacina si a dezvolta constiinta nationala. Aceasta uriasa si dumnezeiasca munca ce framanta neamurile, se face prin cultura.”

“Daca Dumnezeu m-ar intreba, ce-i cer eu natiunii mele, i-as raspunde: da-ne, Doamne, cat mai multi oameni de caracter!”

“Cultura va salva romanimea!”

Iosif Vulcan