Bufetul de la Sosea

Nume initial:  Pavilion de expozitie si restaurant „Bufetul”

Nume actual:  Restaurantul “Casa Doina” Perioada: 1892 Cod LMI: B-II-m-A-1898

 Stilul arhitectural: neoromanesc

 Adresa:  Str. Kiseleff, Nr. 4, Sector 1, Bucuresti

Arhitect:  Ion Mincu (1852-1912)


Constructia in care functioneaza acum Restaurantul “Casa Doina” a fost un proiect conceput ca o “carciuma romaneasca” pentru pavilionul tarii noastre, la marea expozitie internationala, care a avut loc la Paris , in anul 1889. Restaurantul nu a mai putut fi executat pentru expozitie, dar autorul planurilor sale, arhitectul Ion Mincu, a avut satisfactia de a-l vedea construit in anul 1892. Din initiativa lui Petre P. Carp, atunci politician roman, ministru al lucrarilor publice, a fost data in folosinta ca restaurant. 
     Ulterior, cladirea a fost extinsa, iar din anul 2003 gazduieste luxosul Restaurant “Casa Doina”. Edificiul, cunoscut sub numele de ”Bufetul de la Sosea”, este construit in stil neo-romanesc, art nouveau si prezinta elemenete de arhitectura traditionala: pridvorul si scara exterioara, acoperita. Foisorul, cu arce in acolada franta, sprijinite pe coloane din lemn cioplit, reprezinta elementul principal al constructiei. Impodobit cu ornamente de ceramica smaltuita, timpanul arcelor prezinta o deosebita decoratie florala in relief. Streasina larga adaposteste antablamentul din faianta colorata, o friza cu nume de podgorii din tara noastra si o cornisa decorata cu arce si frunze, specifice arhitecturii brancovenesti.


                                                   Judicioasa compozitie a volumelor, jocul de linii al acoperisului, elementele decorative de ceramica multicolora fac din aceasta constructie un admirabil exemplu in spirit creator a caracteristicilor arhitecturii populare romanesti. Tehnici de zidarie si materiale folosite: zidarie portanta din caramida, stalpi din lemn, sarpante din lemn, decoratii din ceramic smaltuita, tigla smaltuita.


Sursa foto:

http://browse.deviantart.com/?qh=&section=&q=bufetul+de+la+sosea http://www.anuala.ro/proiecte/2003/restaurari/r01/ http://www.monumenteromania.ro/index.php/monumente/detalii/ro/Bufetul%20de%20la%20Sosea%20/1273 http://www.casadoina.ro/index.php?module=info&id=4&id1=58&id1=56

de la ,,povesti cu plimbari,,