Bucuresti:Noile vedete!


De-a lungul ultimilor ani, am abordat in special orasul vechi – cum a fost distrus in cutremure, bombardamente sau sistematizari aberante. Am explorat locuri, cladiri si cartiere intregi, in incercarea de a lumina trecutul Bucurestilor.

Totusi, nu m-am concentrat destul si asupra partii noi a orasului, o parte pe care adesea o detestam pentru ca strica – mai mult sau mai putin – ceea ce numim „Bucurestii autentici”. Este vorba de noile vedete – cladirile de birouri si blocurile-turn de sticla. Ca ne place sau nu, dezvoltarea pe verticala a Capitalei – haotica sau logica – se petrece sub ochii nostri. Sa vedem, asadar, unele din cladirile celebre ale secolului 21 in Bucuresti! –>

Bursa de Valori de pe bd. Carol I. O cladire urata, fost hotel comunist „Modern”, „upgradat” pentru a tine pasul cu timpurile.

Tot din categoria transformarilor in numele modernizarii face parte si Hotelul Howard Johnson din Piata Romana. Ridicat in anii ’70, se numea initial Hotel Dorobanti, dupa numele arterei care trece pe langa el.

Blocul „Romania Libera” de pe str. Nerva Traian trebuia sa fie un simplu bloc de locuinte, facand parte din ansamblul noului Centru Civic. Acest imobil de birouri se ridica, precum si cladirile vecine, pe locul unei portiuni disparute din Calea Dudesti, in fosta zona infama Crucea de Piatra.

O alta componenta a Centrului Civic – noua Biblioteca Nationala de pe bd. Unirii. A fost in cele din urma finalizata, insa aspectul sau actual, desi modern, nu se ridica peste standardul cladirilor contemporane din Beijing, China. Biblioteca se gaseste aproximativ in zona in care se afla pana in anii ’80 fostul Institut Medico-Legal.

Camera de Comert este, fara indoiala, o cladire bucuresteana new-age remarcabila, situata la Podul Marasesti, parte a unui ansamblu ceausist optzecist de blocuri. Initial, coltul acesta de strada trebuia sa fie ocupat de un alt bloc banal de locuinte. Mai mult, Camera de Comert se ridica aproximativ pe locul fostei Piete Marasesti – unde Calea Vacaresti (segment numit acum „bd. Micea-Voda”) intersecta odinioara bd. Marasesti.

Una din primele cladiri noi din Bucuresti, ridicata in anii ’90 – fostul Hotel Sofitel, actual Pullman, parte a complexului World Trade Center.

Turnul Bancorex – o adevarata vedeta bucuresteana. Parte din Bucharest Financial Plaza, acesta se ridica pe Calea Victoriei langa Palatul CEC, pe locul fostului Hotel Francez (prabusit partial in 1977 la cutremur si ulterior demolat).

Turnul Generali este o constructie contemporana la Piata Buzesti. Dupa ce a dat peste cap regimul de inaltime al zonei, cladirea a ramas neatinsa de demolarile masive pentru noua axa Buzesti-Berzei-Uranus.

Criminalul turn Millenium – bd. Carol I intersectie cu str. Armand Calinescu. Evident ilegal si mult prea inalt pentru zona, a pus in pericol Biserica Armeneasca vecina, afectandu-i fundatiile. Mai mult, in urma unui incendiu, au cazut parti din fatada. Cladirea este actualmente inchisa.

Turnul Vodafone, informal „Borcanul vesel”, a reusit sa schimbe perceptia asupra Pietei Charles de Gaulle, de langa Parcul Herastrau. Inainte, doar sediul TVR „spargea norma” la inaltime in aceasta zona linistita, de vile interbelice.

Scandalosul turn Cathedral Plaza, de pe str. G-ral Berthelot, a fost ridicat in coasta Catedralei Romano-Catolice Sf. Iosif, pe modelul turnului Millenium. Nici macar cu interventia Vaticanului nu a putut fi oprita constructia acestui monstru care clar nu-si are locul acolo.

Anostul sediu al Postei Romane, de la intersectia bd. Dacia cu Calea Mosilor, se incadreaza incet-incet intre blocurile din anii ’70.

Cascade Euro Tower de pe str. Barbu Vacarescu se impune prin forma atipica, fiind un element nou remarcabil al periferiei cartierului Floreasca.

O constructie inutila – imobilul de birouri de pe str. Clucerul Udricani, langa Rondul Udricani. In loc sa se incerce recuperarea decenta a memoriei fostului cartier evreiesc (distrus de Ceausescu in anii ’80), zona se umple mai degraba de cladiri-kitsch moderne, rasarite anapoda pe maidanele istorice.

Ansamblul City Gates de la Piata Presei (intrarea RomExpo), desi nu arata rau, a stricat iremediabil vederea inspre Casa Presei, care, prin alinierea cu Arcul de Triumf, trebuia sa fie capatul de perspectiva in aceasta zona.

Crystal Tower se ridica semet la intersectia bd. Iancu de Hunedoara cu str. Caderea Bastiliei. Zona populata cu case si vile joase odinioara a capatat in ultimii ani accente curajoase de inaltime, incepand din Piata Victoriei si venind pana in Calea Dorobantilor.

Tower Center International se mandreste cu titlul de cea mai inalta cladire bucuresteana (120 metri inaltime) – anul 2011. Se situeaza pe bd. Ion Mihalache si este gata de cativa ani, insa are probleme: etaje adaugate ilegal, amenzi, etc – deja rutina. Ca atare, turnul sta in continuare nefolosit.

O adaugire relativ noua la peisajul Capitalei este turnul-zebra, cum imi place sa-l numesc, de la Piata Muncii. Fosta Bariera Vergului, mutilata de sistematizarea in anii ’80 a Caii Calarasilor si a strazii Theodor Sperantia prin popularea cu blocuri si aparitia bulevardului Decebal, mai primeste astfel o lovitura. Cladirea este insa interesanta prin aspect.

Ansamblurile rezidentiale noi sunt menite sa improspateze fata orasului, dar de cele mai multe ori reprezinta afaceri dubioase. Fara a face vreo legatura, prezint complexul Asmita Gardens, de langa Podul Mihai-Bravu, intr-o zona defavorizata a albiei Dambovitei, vecina aici cu maidane cu balarii si cateva cocioabe. Referitor la aspect, mi se pare ca este unul similar cu al blocurilor socialiste, insa cu accente moderne. Nu-mi place.

Un alt exemplu de ansamblu rezidential nou este cel de langa Gara de Est (Obor), situat la intersectia strazilor Ziduri intre Vii si Slugeru Dumitru, intr-un cartier sarac. Aspectul multicolor nu ma incanta deloc, dar cu siguranta arhitectii stiu mai bine!

Un ansamblu remarcabil de cladiri moderne se ridica pe Splaiul Independentei, langa fosta intreprindere „Semanatoarea”. Sema Park a facut ca statia de metrou Petrache Poenaru sa se aglomereze incredibil de mult in fiecare dimineata si in fiecare dupa-amiaza.

O cladire interesanta care nu deranjeaza prin inaltime este Opera Center, de vis-a-vis de Opera Nationala, pe Splaiul Independentei. Cromatica fatadelor, peretii inclinati, dar si forma alungita a cladirii o evidentiaza imediat. Nu o consider un pericol pentru cartierul Cotroceni.

In concluzie, s-a construit mult, s-a construit de proasta calitate, s-a construit cu prost gust, in majoritatea cazurilor acestor noi vedete ale arhitecturii bucurestene. Din ratiuni care tin de simplitatea constructiilor actuale, mai toate cladirile noi par a fi simple figuri geometrice in spatiu, unele din ele fara personalitate. Bucurestii nu au un cartier exlusiv modern sau o zona cu o concentratie mare de turnuri noi interesante, precum…

La Defense (Paris),
Potsdamer Platz (Berlin),
sau Brussel-Noord (Bruxelles),

pline de inovatii, fatade care isi schimba aparenta si lumini feerice de noapte. Mai avem mult de invatat pana cand vom putea spune ca am modernizat Bucurestii. Da, Piata Victoriei tinde sa devina o astfel de zona. La fel si fosta platforma industriala Pipera, transformata in pepiniera de corporatisti.

Apropo, niciuna din aceste cladiri nu are o terasa de unde sa poata fi admirat orasul, de catre oricine. Functiunea turistica, avand un potential semnificativ, este straina dezvoltatorilor acestor proiecte. Vreti poze de sus cu orasul? Angajati-va la firmele care activeaza in aceste cladiri!