SFANTUL TEOFAN ZAVORATUL

Luni 12 septembrie

[II Cor. 12, 10-19; Mc. 4, 10-23]

Evanghelia dupa Marcu Mc. 4, 10 – 23:


10.

Iar când a fost singur, cei ce erau lângă El, împreună cu cei doisprezece, Îl întrebau despre pilde.

11.

Şi le-a răspuns: Vouă vă e dat să cunoaşteţi taina împărăţiei lui Dumnezeu, dar pentru cei de afară totul se face în pilde,

12.

Ca uitându-se, să privească şi să nu vadă, şi, auzind, să nu înţeleagă, ca nu cumva să se întoarcă şi să fie iertaţi.

13.

Şi le-a zis: Nu pricepeţi pilda aceasta? Dar cum veţi înţelege toate pildele?

14.

Semănătorul seamănă cuvântul.

15.

Cele de lângă cale sunt aceia în care se seamănă cuvântul, şi, când îl aud, îndată vine satana şi ia cuvântul cel semănat în inimile lor.

16.

Cele semănate pe loc pietros sunt aceia care, când aud cuvântul, îl primesc îndată cu bucurie,

17.

Dar n-au rădăcină în ei, ci ţin până la un timp; apoi când se întâmplă strâmtorare sau prigoană pentru cuvânt, îndată se smintesc.

18.

Şi cele semănate între spini sunt cei ce ascultă cuvântul,

19.

Dar grijile veacului şi înşelăciunea bogăţiei şi poftele după celelalte, pătrunzând în ei, înăbuşă cuvântul şi îl fac neroditor.

20.

Iar cele semănate pe pământul cel bun sunt cei ce aud cuvântul şi-l primesc şi aduc roade: unul treizeci, altul şaizeci şi altul o sută.

21.

Şi le zicea: Se aduce oare făclia ca să fie pusă sub obroc sau sub pat? Oare nu ca să fie pusă în sfeşnic?

22.

Căci nu e nimic ascuns ca să nu se dea pe faţă; nici n-a fost ceva tăinuit, decât ca să vină la arătare.

23.

Cine are urechi de auzit să audă.”

„A suflat Dumnezeu suflare de viata si a luat fiinta omul dupa chipul lui Dumnezeu. Asa se intampla si la cea de-a doua nastere: prin suflarea Dumnezeiescului Duh, despre care nu se stie de unde si cum vine, se pun temeiurile vietii noi si se reface chipul lui Dumnezeu. Acesta este punctul de plecare; de acum incolo incepe truda inaltarii chipului la desavarsita asemanare. Acest chip, renascut de catre Duhul lui Dumnezeu dupa chipul Ziditorului, se preschimba, se transfigureaza din slava in slava, dar nu fara lucrarea noastra: ale noastre sunt truda si osteneala, dar Dumnezeu zideste si face sa creasca cu harul Preasfantului Duh, prin credinta in Domnul. Iata idealul si mijlocul de a da fiinta in noi insine chipului si asemanarii lui Dumnezeu! Si cate nu se scriu si nu se vorbesc in ziua de azi despre educatie! Cu toate astea, ea este lamurita in putine cuvinte de cuvantul lui Dumnezeu. Tu doar apuca-te sa infaptuiesti ceea ce este poruncit, si educatia ta va ajunge singura la tzel. Aceasta este calea de educatie a lui Dumnezeu; ea insa nu inlatura caile omenesti, dimpotriva, le indrepteaza si le incununeaza cu reusita. Atunci insa cand nu sunt urmate decat caile omenesti, educatia este de obicei neindestulatoare, nedeplina si nu arareori strica de tot pe cei educati; iar apoi, toata viata lor merge stramb. Acolo unde se inmultesc cei educati stramb si societatea incepe sa devina si mai stramba – si ca viata, si ca vederi. Sfarsitul este strambatatea de obste: unul e putred intr-o parte, altul in alta.”

Epistola a II-a catre corinteni a Sfantului Apostol Pavel 12, 10 – 19:


10.

De aceea mă bucur în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări pentru Hristos, căci, când sunt slab, atunci sunt tare.

11.

M-am făcut ca unul fără minte, lăudându-mă. Voi m-aţi silit! Căci se cuvenea să vorbiţi voi de bine despre mine, pentru că nu sunt cu nimic mai prejos decât cei mai de frunte dintre apostoli, deşi nu sunt nimic.

12.

Dovezile mele de apostol s-au arătat la voi în toată răbdarea, prin semne, prin minuni şi prin puteri.

13.

Căci cu ce sunteţi voi mai prejos decât celelalte Biserici, decât numai că eu nu v-am fost povară? Dăruiţi-mi mie această nedreptate.

14.

Iată, a treia oară sunt gata să vin la voi şi nu vă voi fi povară, căci nu caut ale voastre, ci pe voi. Pentru că nu copiii sunt datori să agonisească pentru părinţi, ci părinţii pentru copii.

15.

Deci eu foarte bucuros voi cheltui şi mă voi cheltui pentru sufletele voastre, deşi, iubindu-vă mai mult, eu sunt iubit mai puţin.

16.

Dar fie! Eu nu v-am împovărat. Ci, fiind isteţ, v-am prins cu înşelăciune.

17.

Am tras eu folos de la voi, prin vreunul din aceia pe care i-am trimis?

18.

L-am rugat pe Tit şi am trimis, împreună cu el, pe fratele. V-a asuprit Tit cu ceva? N-am umblat noi în acelaşi duh? N-am călcat noi pe aceleaşi urme?

19.

De mult vi se pare că ne apărăm faţă de voi. Dar noi grăim în Hristos, înaintea lui Dumnezeu. Şi toate acestea, iubiţii mei, pentru zidirea voastră.”