Busuiocul, prazul, smochinele şi isopul, plante des amintite în Biblie, au şi puteri curative. Iată ce trebuie să ştii ca să te bucuri de beneficiile lor!
Busuiocul
Busuiocul este cunoscut şi preţuit dintotdeauna de poporul român. Aducător de noroc în casele oamenilor, el este considerat în ţările creştin-ortodoxe ca fiind o plantă sacră.
În medicina tradiţională românească, busuiocul are următoarele beneficii:
în stările de nelinişte, agitaţie, dureri de cap ori migrene. Se pun 1-2 linguriţe de plantă proaspătă sau uscată la o cană cu apă şi se fierb.
în candidozele bucale, sub formă de gargară. La 200 ml de apă fiartă, se pune o linguriţă defrunzede busuioc. Se lasă la infuzat câteva minute, după care se face gargară când ceaiul s-a răcit.
este recomandat şi mămicilor care alăptează, pentru că ajută la stimularea lactaţiei.
Smochinele
Fructele smochinului sunt cunoscute încă din Antichitate ca alimente foarte hrănitoare şi ca leac, fiind un tonic pentru organism. În cultura egipteană, smochinele erau utilizate în diverse terapii, în timp ce romanii le foloseau ca ofrandă pentru zei.
Astăzi, smochinele pot fi folosite şi pentru unele afecţiuni:
siropul de smochine este folosit pentru tratarea tusei. Îl prepari din 250 g
de smochine, 500 ml de apă şi 125 g de miere. Amestecul se fierbe până când toată cantitatea scade la jumătate. Se ia câte o linguriţă de 2-3 ori pe zi.
în tratarea infecţiilor respiratorii (rinofaringită). Un ajutor de bază în tratarea bronşitelor este şi decoctul de smochine. Îl poţi prepara uşor, dacă pui la fiert 2-3 fructe de smochin la o cană cu apă. Poţi consuma câte două căni pe zi.
Isopul
Apreciat pentru mirosul plăcut, isopul este un aliat de încredere:
în tratarea bolilor respiratorii, în special a bronşitelor cronice şi a astmului bronşic. Prepară o infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită la o cană cu apă clocotită şi lasă să stea acoperit timp de 10 minute. Poţi consuma câte 2-3 căni pe zi..
pentru dermatite, arsuri, tăieturi şi eczeme. Pentru tratarea acestora, este recomandată infuzia de isop, care are efect antiseptic şi cicatrizant. De asemenea, infuzia de isop este indicată şi pentru creşterea poftei de mâncare.
Prazul
Cu valoare culinară, cât şi terapeutică, prazul este recomandat în unele afecţiuni, precum:
când colesterolul ,,rău” o ia razna;
în tratarea tusei, a răguşelii sau a anemiei:
ajută la tratarea problemelor pulmonare. Poţi face un sirop concentrat amestecând părţi egale din praz, tăiat foarte mărunt, şi miere. Amestecă totul cu o lingură de lemn şi lasă timp de 10 zile la macerat. Ulterior, se iau câte 4-5
linguri pe zi, până la vindecare;
tratarea bătăturilor. Aplică local o compresă cu macerat de praz. Acesta se prepară dinfrunzede praz lăsate la macerat în oţet 24 de ore. Compresa o ţii pe bătătură 6-8 ore pe zi.