Fundaţia Calea Victoriei şi Moara de hârtie vă invită să descoperiţi Comana – un loc plin de istorie, situat în imediata apropiere a Bucureştilor. Obiectivele pe care vă propunem să le vizităm în primul episod al acestei iniţiative sunt: Mănăstirea Comana, Moara de hârtie şi Fântâna cu Nucu, situată în Parcul Natural Comana.
Vom începe excursia cu vizitarea Sfintei Mănăstiri Comana, asezământ ctitorit de Vlad Tepeş în anul 1461 (asadar anul acesta „implineste” 550 de ani), a muzeului Mănăstirii, apoi vom admira chiar din faţa Mănăstirii superba privelişte către râul Neajlov. Ghidajul acestui obiectiv turistic va fi făcut chiar de unul dintre călugării ce vieţuiesc în acest sfânt lăcaş.
Excursia se va continua apoi cu vizitarea Atelierului – Muzeu Moara de hârtie, o iniţiativă de promovare a meşteşugurilor manufacturiere, unde vom avea ocazia să aflăm cum se făcea hârtia manuală, legătoria de carte şi tiparul manual, în trecut, dar vom şi experimenta noi înşine aceste îndeletniciri atât de importante în istoria umanităţii.
Vom încheia circuitul cu o plimbare prin pădure, oprindu-ne la Fântâna cu Nucu, locul unde se presupune că a fost ucis Vlad Ţepeş şi unde vom afla legenda locului.
Despre Comana
Comana se află în Parcul Natural Comana, cea mai mare arie protejata din Campia Romana, cunoscută, în special pentru Rezervaţiile de bujor şi ghimpe. Parcul Natural Comana se intinde pe 25.000 de hectare si cuprinde un ecosistem caracteristic deltei, cunoscut din vechime sub numele de Balta Comana, a doua zona umeda a Romaniei ca biodiversitate dupa Delta Dunarii.
Transportul la Comana se va face cu mijlocul de transport/masina participantilor, iar cei care nu au mijloc de transport vor participa prin amabilitatea celor cu masina. Organizarea pe masini va fi facuta de fundatie.
Durata expeditiei culturale va fi de cca 5h, de la 10:00 (plecare din Bucuresti – Parcul Carol) la 15:00.
http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2011/descopera-moara-de-hartie-si-manastirea-comana/