E vara, e vacanta, e concediu, e cald, etc. Multa lume se duce la mare, la noi sau afara. Grecia, Turcia, dar si destinatii mai exotice, sunt la moda. In ce ma priveste, recunosc ca prefer mai degraba sa vizitez orase incarcate de istorie, in care sa am ce vedea si sa ma pot plimba in voie printre cladiri.
Elvetia este o alta tara, pe acelasi continent ca Romania, dar cu totul pe alta planeta din punct de vedere al organizarii. Democratia directa din „Tara Cantoanelor” a permis prevalenta unui sistem unic, functional si clar in interesul cetatenilor. Acest articol insa nu urmareste sa analizeze oranduirea Elvetiei, ci vizeaza un mini-tur prin Berna, capitala – o bijuterie de oras! –>
Gara din Berna este moderna, cu centru de informare a turistilor, magazine, restaurante si ceasuri care arata toate aceeasi ora, ca in toata Elvetia, dealtfel.
Terminalul de transport in comun de langa Gara include un planseu transparent ce acopera toate statiile pentru diversele linii. Am prins si o zi ploioasa, astfel incat am testat pe deplin utilitatea acestei constructii.
Turnul Inchisorii. Da, ca in multe alte orase europene, s-a reusit integrarea arhitecturii medievale si a vechilor limite ale cetatii in orasul modern. Astazi, tramvaiele trec chiar pe sub turnul medieval.
Piata centrala de legume, fructe, etc., foarte civilizata, cu comercianti cinstiti, curati si tarabe organizate.
Mergand inainte, am ajuns in Piata Federala – spatiul din fata cladirii Parlamentului Elvetian. Institutia, gazduita de un palat superb, se poate vizita. Ghidul vorbeste o engleza impecabila si ofera detalii despre istoricul edificiului, functionarea Parlamentului si in principiu orice doreste turistul sa afle despre organizarea statala a Elvetiei. Spre deosebire de ghizii plictisiti si plictisitori de la Parlamentul din Bucuresti, care invata pe de rost o brosura si apoi repeta papagaliceste informatii cantitative irelevante, fara nicio referire la ce s-a distrus pentru a se construi Casa Poporului, fara o poveste coerenta.
Cladirea Bancii Nationale a Elvetiei – gestionara puternicului franc elvetian – se gaseste tot in Piata Federala. Are denumirea scrisa pe cladire in limbile germana, franceza si italiana – limbi oficiale ale Elvetiei.
Cum Elvetia beneficiaza de un relief deluros si muntos absolut fermecator, aproape orice poza din Berna este speciala.
Cazinoul din Berna, fara firme luminoase opulente si beculete sclipitoare. Nu, nu seamana deloc cu Cazinoul constantean de la noi, care sta sa cada-n mare.
De la Cazinou am luat-o pe unul din frumoasele poduri care se intind peste raul Aare, spre cealalta parte de oras. O privire spre malul de pe care am pornit arata stratificarea orasului. Priveliste dominata de Catedrala din Berna (Munster).
Imi plac foarte mult casele acestea in panta, precum si gradinile terasate ce coboara spre „splaiul” raului.
Privind de cealalta parte a podului, tot spre malul de pe care am venit, vedem o panorama dominata de Parlament, care arata mult mai maiestuos din acest unghi.
Vederi spre raul Aare, luate de pe esplanada Munster-ului (Catedralei), o terasa fortificata populata de gradini frumoase, cu foisoare in capete.
Tot panorame cu raul Aare, inspre podul de pe care am facut pozele de mai sus. Sus: un urs sta de garda pe amenajarea edilitara din mijlocul apelor. Ursul este simbolul cantonului Berna.
Strazi tipice din Berna, unde parterele imobilelor au fost modificate inca de acum cateva sute de ani si transformate in galerii interminabile.
Astfel, vara poti sa te feresti de soarele arzator. Galeriile te feresc si de ploaie, si de ninsoare, in sezonul rece.
O strada principala din Berna, in panta. Galeriile de la parter adapostesc magazine si restaurante. Atmosfera este cu totul deosebita, deoarece toata agitatia se muta practic sub cladiri, strada fiind relativ linistita.
Capitala elvetiana este celebra si pentru Groapa Ursilor. Este vorba de un mini-zoo care adaposteste o familie de ursi bruni: mama, tata si doi pui. Turistii se pot plimba peste tot pe langa groapa, exista platforme, scari, etc., tot ce trebuie, in conditii de maxima siguranta.
Harta turistica a Bernei indica si „vantage points”, adica puncte la inaltime, de unde se pot obtine fotografii superbe cu orasul. Am urcat pe unul din dealurile inconjuratoare, pe un drum pavat cu piatra cubica, special pentru a admira Berna de sus. Se vad Munster-ul su Parlamentul. Mereu ma uimeste sa vad ce inseamna un oras fara blocuri anoste, dominat de acoperisurile caramizii!
Strazile din Berna, pregatindu-se de asfintit. Casele au relativ aceeasi inaltime, fapt ce sporeste si mai mult impresia de ordine, aliniere si preocupare a localnicilor pentru orasul lor.
Celebra Fantana a Justitiei, in care Justitia, cu sabia si balanta, ramane oarba chiar si cand vine vorba de regi, sultani sau papi, reprezentati la picioarele ei.
Strazile din toata Elvetia sunt pline de fantani (havuzuri) – un bazin de piatra in mijlocul caruia se afla o coloana cu figuri alegorice in varf. La baza coloanei, printre flori, exista de regula 4 tevi asezate in cruce, prin care curge apa curata si sanatoasa, pentru ca in Elvetia sa nu se moara de sete.
Figurinele de pe havuzuri variaza de la serioase la comice, tragice sau tragicomice.
Desigur, nu sunt de neglijat nici figurile mitologice de pe anumite cladiri, desi per total, arhitectura elvetiana este mai austera, mai saracacioasa in ornamentatii, in special in partea germana a tarii.
Primaria din Berna, o cladire de mici dimensiuni, foarte simpla, dar in care se pare ca se iau decizii bune pentru oras. Primarul este scump la vedere, deoarece prefera sa isi indeplineasca atributiunile 100% decat sa se laude pe la televizor cat de bun gospodar este.
O alta atractie importanta din Berna este Turnul Ceasului, care, precum Turnul Inchisorii, a fost foarte armonios inglobat in orasul modern, constituind si el un pasaj comod pentru tramvaie.
Biserica de langa Gara, vazuta dinspre esplanada Universitatii din Berna.
Seara, orasul arata la fel de spectaculos ca ziua. Cladirile publice sunt luminate impecabil si totul capata alta culoare.
Berna este un oras de mici dimensiuni, fara pasaje supraterane denivelate impunatoare, poduri hobanate, Catedrale ale Neamului sau autostrazi suspendate. Si-a mentinut intacta atmosfera de epoca si are cele mai multe strazi pavate cu piatra cubica perfect aliniata. De curatenie nu se poate plange nimeni, iar localnicii sunt foarte civilizati.
Pozele din acest articol reprezinta o selectie personala si nu arata nicidecum in intregime toata Berna – sunt mult mai multe de vazut, dar acesta este esentialul.
In incheiere, oricat de absurda ar putea parea asocierea, va rog puneti in balanta situatia din Berna si situatia din Bucuresti. Singura asemanare intre cele doua capitale – la orice nivel – o puteti citi in tilul acestui articol.