Enigme pe bulevardul Ion Mihalache (I)

Bulevardul Ion Mihalache, unul din cele mai importante din Capitală, a avut un destin cu adevărat interesant. Deşi a suportat demolări masive, în vederea construirii blocurilor socialiste, a păstrat câteva zone vechi de mare interes. Farmecul şi pitorescul lui ies în evidenţă, inevitabil, în calea oricărui trecător care îl străbate.

În prima parte a articolului mă voi ocupa de segmentul cuprins între Piaţa Victoriei şi Piaţa 1 Mai. Harta zonei este următoarea:

Numele actual al bulevardului datează, cu aproximaţie, din anul 1997. Înainte se chema 1 Mai (nume dat de comunişti după 1945), iar mai înainte, la începutul secolului trecut, se numea şoseaua Filantropiei. Motivul era acela că primul obiectiv important de pe traseul lui, pe partea stângă, era Spitalul Filantropia, al treilea ca vechime din capitală (1813), numit iniţial Mavrogheni. În 1883, în incinta lui s-a dat în folosinţă prima maternitate din Bucureşti, cu 120 de paturi:

Chiar în dreptul acestui spital, pe partea dreaptă, se desprinde din bulevard o străduţă numită Monetăriei, care iese în şoseaua Kiseleff:

Pe partea stângă, la mică distanţă, există o altă străduţă numită Jitia, având pe colţ un restaurant cu specific mexican:

O imagine aeriană a primei porţiuni a bulevardului pune în evidenţă existenţa unui bloc-turn, numit Tower Center International, având 22 de etaje şi o înălţime de 120 de metri (cea mai înaltă clădire din România). Construit din oţel între anii 2005-2008, după planurile arhitectului Vladimir Arsene, a costat 56 milioane $, însă n-a fost dat în folosinţă nici acum, din cauza unui litigiu cu Alpha Bank:

Urmează o mare intersecţie, cu bulevardul Banu Manta şi strada Iacob Felix. În unghiul dintre cele două artere de circulaţie a existat Hanul Galben, construit în jurul anului 1810 şi demolat în februarie 1984, la indicaţia lui Ceauşescu (deşi unii susţin varianta unei „erori”):

Dl. Şerban Lăcriţeanu ne-a lăsat mai multe imagini-document de pe bulevardul 1 Mai (se pare că a şi locuit în zonă). Una din ele priveşte înapoi, spre intersecţia cu strada Dr. Felix şi surprinde o lucrare la linia de tramvai (înlocuirea şinelor din curba respectivă – iunie 1977):

O altă fotografie a aceleiaşi intersecţii complexe a imortalizat clădirea de pe colţul cu bulevardul Banu Manta, în cursul sistematizării:

Tot ce se vede în stânga a fost demolat, iar în locul acelor imobile a apărut, după cum era de aşteptat, inevitabilul bloc cu 10 etaje:

Dincolo de acest bloc se poate zări silueta spitalului Sfânta Maria (fost Griviţa, cu profil de reumatologie), iar dincolo de el se află sediul central al RENEL-ului (fostul IDEB):

Pe latura dreaptă a bulevardului, în sensul nostru de deplasare, prima intersecţie importantă se formează în dreptul străzii Ion Mincu. Dl. Lăcriţeanu a pozat aici, dar în sens invers, către Piaţa Victoriei (1 dec. 1976):

Din acest unghi, se poate vedea, în stânga, blocul în construcţie de pe colţul cu str. Arhitect Ion Mincu. În dreapta, avem parte de o surpriză: fostul cinematograf Bucegi, aflat pe colţul cu str. Alexandru Câmpeanu, iar peste drum de el, un mic magazin alimentar cu autoservire.

Pe locul cinematografului s-a construit un bloc masiv. Iată cum arată în prezent această intersecţie:

O altă imagine a neobositului Şerban Lăcriţeanu, din mai 1977, priveşte, sub un alt unghi, aceeaşi latură a bulevardului, prinzând în cadru şi imobilul de la numărul 65 (cel din dreapta, din spatele camionului frigorific), singurul care a scăpat întreg, restul clădirilor fiind făcute una cu pământul:

Revenind în sensul nostru de mers, tot cu ajutorul nepreţuit al dlui Lăcriţeanu, putem examina frontul de clădiri, aflat acum pe stânga, în timpul lucrărilor de sistematizare (8 iun. 1977):

Imobilul cel mai înalt, de la nr. 65, este şi primul care a rămas neatins până azi, cele din stânga lui fiind demolate. El adăposteşte la parter o sucursală a Băncii Transilvania şi poate fi văzut în poza următoare:

Pe latura opusă a bulevardului se găseşte Piaţa 1 Mai. O imagine a halei principale a fost surprinsă de dl. Lăcriţeanu în luna august 1977:

În prezent, piaţa agro-alimentară arată în felul următor:

Dincolo de această piaţă se găsea o intersecţie, respectiv cu strada Nicolae Ionescu. Dl. Lăcriţeanu a pozat din dreptul ei pe 6 aprilie 1976, iar imaginea a produs confuzie pe Tramclub, întrucât fusese inversată şi etichetată greşit:

În dreapta se afla o extensie a Pieţei 1 Mai, în plan îndepărtat fiind o vilă de pe strada Ion Mincu. În mijloc, în spatele camionului marca „Skoda” sunt 2 imobile: cel din fundal, cu turnuleţ, este pe str. Profesor N. Ionescu. Vila cu 2 etaje a supravieţuit şi se găseşte pe strada Clucerului nr. 4:

Blocul masiv din spatele Pieţei 1 Mai a fost ridicat exact pe un segment al străzii Nicolae Ionescu, acum dezafectat. Vis-a-vis de acest bloc a rămas un front de case vechi, deosebit de pitoreşti:

Fotografia a fost făcută la intersecţia cu strada Vasile Mironiuc. Clădirea de pe colţ se numea cândva „vila Lencuţa”, fiind construită în 1932.

Aceeaşi intersecţie a fost imortalizată şi de dl. Lăcriţeanu (1 mai 1977):

Se poate constata că în locul papetăriei de azi funcţiona atunci o frizerie. Pe terenul viran de peste stradă a fost construit un bloc, şi încă unul la colţul cu strada Ion Neculce, pe locul casei ţărăneşti vopsite în alb. În plan îndepărtat se poate zări portalul de intrare în cimitirul israelit.

Călătoria noastră va continua curând.