Recent, am urcat pe Casa Republicii (Casa Poporului sau Palatul Parlamentului) pentru a admira orasul de sus. Cateva imagini, in cele ce urmeaza.
Aceasta este Casa Republicii, tronand peste noul Centru Civic al orasului, cladit din dorinta nebuneasca a unui om pe care multi il regreta astazi – Ceausescu. Trecand totusi peste scarba pe care acest colos inutil orasului mi-o induce, am iesit pe terasa mediana (marcata cu rosu) pentru a observa orasul ce se intinde la poalele Dealului Arsenalului: –>
Punctul central al perspectivei il constituie, fara indoiala, marea Piata a Constitutiei, unde poporul obedient ar fi trebuit sa se adune sa-L asculte pe El. In zilele noastre, au loc proteste aici.
Din piata semicirculara porneste bulevardul Victoria Socialismului, redenumit Unirii, o rana deschisa care brazdeaza ilogic orasul. Construit pe tipicul unui bulevard-canion, bd. Unirii sfideaza orasul vechi, pe care il inchide in spatele zidurilor de inspiratie nord-coreeana.
Dupa ce trece de fantana mare din Piata Unirii, bulevardul nou are pe dreapta Biblioteca Nationala, inceputa inainte de 1989 si (inca) in curs de amenajare, cu o fatada dezamagitoare, ce aminteste de arhitectura contemporana din Beijing, capitala Chinei Populare.
De pe Casa Republicii, Dealul Patriarhiei, pierdut in vegetatia tomnatica si in pacla specifica unei zile de octombrie, pare minuscul. Cu toate acestea, efectul creat de cupola Adunarii Deputatilor (palat trecut recent fara motiv, impreuna cu alte imobile, din proprietatea Statului in proprietatea BOR) este acelasi.
Trei planuri: cel mai apropiat prezinta frontul inalt de blocuri de pe str. Col. Poenaru Bordea, apoi urmeaza Palatul Justitiei si biserica Domnita Balasa, care inainte deschideau Calea Rahovei si, pe fundal, sarcofagul de blocuri ceausiste intre care au fost inchise in anii ’80.
Ceea ce eu numesc „enclava Mihai-Voda” – ramasita a fostului cartier Izvor. Aici se regasesc captive ciotul existent din str. Sapientei, str. Vigilentei, str. Brutus sau str. Politiei. In Sapientei au fost mutate biserica si clopotnita fostei Manastiri Mihai-Voda (Arhivele Statului), dupa demolarea complexului monastic situat aproximativ pe locul Parcului Izvor (coltul Splai-bd. Libertatii), langa podul omonim (disparut si el). Sunt vizibile si Palatul Telefoanelor, Intercontinentalul, turnul Bancorex, Milennium Center (de la Armeneasca), dar si cupolele Casei de Depuneri (CEC).
Vedere spre cartierul Floreasca. In prim-plan, Piata Palatului cu Sala Palatului, Palatul Regal si Ateneul, in plan secund Hotelul Howard Johnson (Piata Romana) si Cascade Euro Tower (str. Barbu Vacarescu).
Vedere generala a ceea ce azi numim Parcul Izvor. Se vede perimetrul amputat din oras. In timp ce peste Dambovita, cladirile se desfasoara pana in zare, in plan apropiat, avem un maidan ce incet-incet se populeaza cu vegetatie. La intrarea dinspre bd. Natiunile Unite se observa statuile mutate de la Universitate, dar si parcarea Camerei Deputatilor.
Liga Culturala (Teatrul Bulandra) de la Podul Izvor, si mai noul ei vecin in fundal, scandalosul turn Cathedral Plaza, pe str. Gral. Berthelot. Langa el, modesta, (inca) se vede Catedrala Sf. Iosif.
Vedere generala a cartierului Cotroceni, mergand spre Biserica Sf. Elefterie-Nou si Spitalul Universitar de la Podul Eroilor. In prim-plan, zona strazilor Gral. Dragalina si Pretorienilor, singura din fostul cartier Uranus-Izvor ramasa intacta. In plan indepartat (dreapta sus), Dambovita la Podul Cotroceni, venind dinspre Grozavesti.
O alta vedere a cartierului Cotroceni, brazdat de bd. Eroilor (frontul de blocuri joase din anii ’60), iar mai departe, inconjurat de bogata vegetatie din deal, Palatul Cotroceni, in toata splendoarea sa.
In fine, o vedere „din spate”, cu terenul viran care era odata legendarul cartier Uranus. Vedem si Hotelul Delegatilor, actual Marriott, precum si Calea 13 Septembrie, modernizata cu blocuri. In partea stanga a terenului viran se va construi Catedrala Mantuirii Neamului Romanesc, o investitie de sute de milioane de euro, in mare parte din bani publici. Maidanul Academiei vecin (nu intra in poza) vine sa intregeasca aceasta zona dezolanta.
Fireste, mai sunt multe alte perspective interesante care pot fi vazute de la inaltimea Casei Republicii, mandria Bucurestilor contemporani. Multumim intaiului Presedinte al Republicii pentru inaltul punct de observatie creat!