Triumfalism şi regrete pe Splaiul Unirii

Splaiul Unirii, o arteră rutieră de importanţă majoră a Capitalei, a suferit transformări radicale în anii ’80, odată cu ridicarea noului centru civic. Pe lângă modificările ce au vizat albia Dâmboviţei, a fost distrus şi fondul locativ existent pe traseul lui. În locul clădirilor vechi, valoroase, au apărut monotonele blocuri albe cu 7-8 etaje. Voi încerca să reconstitui configuraţia iniţială a zonei.

Pentru început, să privim o hartă (Ghidul străzilor 1982):

Primele două imobile de pe partea stângă, de la numerele 45-47, apar într-o fotografie din cartea lui Dinu Giurescu intitulată „Distrugerea trecutului României”:

O imagine de ansamblu avem de la dl. Cristian Popescu, din cartea „Bucureşti – arhipelag” (5 aug. 1985). În dreapta este gura de metrou din dreptul actualului hotel Horoscop, iar mai în stânga, în spatele panourilor de şantier, pe lângă plopi, se vede traseul fostei străzi Negru Vodă:

Tot în dreapta, dar ceva mai sus, se observă o clădire masivă. Este vorba de Şcoala Generală nr. 79 (fostul liceu comercial „Carol I”), ridicată în 1898 şi care la origine găzduise Cazarma Gardienilor Publici. Iată o imagine de aproape a acestui edificiu, de pe malul opus:

O fotografie ceva mai veche, de circa 50 de ani, ne oferă o panoramă interesantă a Splaiului Unirii, până la biserica Apostol din zona străzii Nerva Traian. În jumătatea stângă vom remarca impunătoarea clădire a Institutului Medico-Legal (IML), precum şi un tramvai al liniei 4, care a circulat pe strada Căuzaşi în perioada 1957-62:

O altă imagine, mai recentă, ne înfăţişează mai de aproape Insitutul „Dr. Mina Minovici”, inaugurat în 1892 şi demolat în toamna lui 1985. În stânga, strada Căuzaşi urca spre Calea Văcăreşti, iar în dreapta era splaiul, străbătut de un autobuz Ikarus, probabil al liniei 34:

În cartea „Bucureşti, oraş de vis şi  de dor” a lui Eugen Teodoru, apărută în 1977, există o fotografie luată în sens invers, dinspre splai către Piaţa Unirii. În dreapta se observă parţial clădirea IML, iar pe fundal, în stânga, este imobilul masiv cu 2 etaje din Calea Şerban Vodă nr.2, din zona Podului Şerban Vodă, imobil demolat cu câţiva ani mai înainte de lărgirea pieţei:

Ne mutăm acum atenţia către malul drept. Tot în cartea lui Cristian Popescu am găsit această poză, care ne prezintă o clădire mai obscură, puţin cunoscută, deşi se afla în inima oraşului. Este vorba de fostul Institut de Cercetări şi Prelucrări la Cald, de la numerele 26-30, transformat apoi într-o direcţie de statistică-recensământ şi demolat în iunie 1986:

Pe locul lui se află azi imobilul Sitraco, un bloc masiv pe colţul cu bd. Dimitrie Cantemir. Iată o imagine din satelit (2008) a zonei respective:

Revenind pe malul stâng, ajungem la o intersecţie mai puţin obişnuită, în forma literei K. Spre dreapta se deschidea strada Brumărel, care ieşea în Calea Văcăreşti, iar în stânga începea strada Rovine, care dădea în Căuzaşi. Ambele străzi aveau sensuri unice de circulaţie, pătrunderea dinspre splai fiind interzisă:

În cartea lui Giurescu s-a comis o inexactitate, fotografia de mai sus fiind postată „în oglindă”, ceea ce mi-a creat dificultăţi în a o localiza. La extremitatea stângă se observă un mic fragment al blocului cu 7 etaje aflat pe colţul cu strada Smeurişului.

Următoarea imagine e de la colţul cu strada Dinsârbi, clădirea cu 3 etaje în stil eclectic fiind o adevărată bijuterie arhitecturală, distrusă cu brutalitate de parcă ar fi fost o simplă baracă de muncitori. Străduţa urca în rampă abruptă, având o diferenţă de nivel de 4 metri şi se termina în strada Pitagora:

Pe locul imobilelor din ultimele 2 poze se construieşte astăzi noul sediu al Bibliotecii Naţionale.

Ne reîntoarcem pe malul drept unde, cu puţin înaintea intersecţiei cu bd. Mărăşeşti, găsim o relicvă a epocii feudale – bisericuţa Bucur. Înghesuită între două blocuri, are o istorie controversată, originea ei nefiind încă lămurită. Întemeietorul a fost considerat chiar ciobanul Bucur (personaj legendar din secolul XIV); dar alţi autori îi indică drept ctitori pe Mircea cel Bătrân (1416), Alexandru Vodă (1568), iar Grigore Ionescu afirmă că actuala construcţie este o reproducere din 1869 a unei biserici mult mai vechi:

Dincolo de bulevardul Mărăşeşti se găsesc mai multe imobile înalte, masive: Rivergate Building (finalizat în 2007, sediul unor firme de gaze şi electricitate – la nr. 64), Comisia de supraveghere a sistemului de pensii private (la nr. 74), Unicredit Business Partner (firmă de consultanţă – la nr. 76) şi altele. O imagine panoramică a zonei le scoate în evidenţă:

În continuarea primelor 3 există două vile construite în stil cubist, cea din dreapta fiind prevăzută cu bulină roşie:

La colţul cu strada Tăbăcari am surprins o clădire cu etaj, având o vârstă venerabilă, căzută în semi-paragină:

Tot pe dreapta, ceva mai departe, se află o casă veche în stil baroc (de remarcat şi grupul de pensionari care îşi făceau veacul pe acolo):

Cu puţin înaintea intersecţiei de la Timpuri Noi există această clădire, având o arhitectură mai deosebită (în genul fermelor din vestul american), sediul unei şcoli speciale:

În cartea „Bucureştiul dispărut”, arhitectul Gheorghe Leahu a inclus o acuarelă care înfăţişează un front de clădiri de pe malul stâng al Dâmboviţei, aflate în dreptul străzii Avalanşei, cu puţin înainte ca acestea să dispară (1987):

Şi tot pe malul stâng găsim aceste blocuri de 10 etaje, ridicate pe ruinele fostelor imobile din perioada interbelică (în dreapta este începutul noului bulevard Mircea Vodă, care corespunde fostului traseu al Căii Văcăreşti):

Dl. Cristian Popescu a surprins o imagine de pe Splaiul Unirii, dintr-un loc aflat dincolo de intersecţia cu Calea Văcăreşti (6 aug. 1985). În dreapta se vede clădirea uzinei Timpuri Noi (fostă Lemaître), iar în centru – podul vechi metalic:

Mergând şi mai departe, autorul a imortalizat cursul Dâmboviţei din dreptul Abatorului, în aceeaşi zi. În plan îndepărtat se poate observa un bloc masiv, sediul unei foste fabrici de textile-pielărie:

Splaiul Unirii se întinde până la un pod aflat în intersecţia cu şoseaua Vitan-Bârzeşti, de unde se continuă cu Splaiul Dudescu.

Închei cu o altă imagine panoramică, luată de la înălţime, din interiorul Bibliotecii Naţionale (autor – Ovidiu Anca). În stânga se vede Palatul Camerei de Comerţ, iar pe malul drept se înşiră toate acele imobile de care am pomenit. Este o realizare artistică absolut superbă.

Am încercat să reconstitui, atât cât am putut, traseul splaiului de altădată, trezind probabil nostalgii adânci celor care l-au cunoscut cândva. Un bastion al vechiului oraş s-a prăbuşit sub lamele buldozerelor iar  socialismul, aparent, a triumfat. Am constatat din nou, cum spune şi Cioran, că uneori realitatea nu e altceva decât „ruina unui basm”.