Perspective 21: Art-deco bucurestean

Intre alte stiluri de arhitectura, art-deco-ul se remarca pentru ca imbina elemente ale diverselor epoci, rezultand astfel creatii-unicat. Este foarte bine reprezentat in Bucuresti, iar ceea ce urmeaza este o colectie de cladiri art-deco – unele cunoscute, altele anonime – dar care impreuna reprezinta o epoca si un mod de gandire absolut fantastice, din punctul meu de vedere. –>

Pe strada Batistei gasim acest bloc intr-un stil art-deco destul de simplist, datorat, posibil, renovarilor succesive.

Constructia verzuie care imbina elemente de art-deco si art-nouveau este relativ cunoscuta si se afla pe str. General Berthelot, in apropiere de intersectia cu Calea Victoriei.

O opera emblematica de arhitectura este si Asociatia Medicilor Veterinari de pe bd. Elisabeta, vis-a-vis de Cismigiu. Ulterior, cladirea a adapostit Ministerul Justitiei, iar astazi este sediul Institutului National al Magistraturii.

Interesantul sediu al Bancii Albina (interbelica) de pe str. Edgar Quinet. Fosta banca este lipita de blocul de pe str. Academiei, prabusit partial in 1977.

La intersectia strazilor Brezoianu si Domnita Anastasia se gaseste un bloc cochet. Este chiar vis-a-vis de fostul „Belvedere”, prabusit la cutremur in 1977 si refacut ulterior in stil socialist.

O renovare cvasi-reusita pe strada Maria Rosetti, dar este nevoie de mai mult efort pentru o adevarata punere in valoare a unei astfel de cladiri.

Sediul interbelic al Societatii de Asigurari „Steaua Romaniei” se gaseste la Piata Rosetti. Cladirea apare si in fotografiile-document cu „primul 1 Mai liber”.

Intersectia strazilor Franklin si Nicolae Golescu, in spatele Ateneului, si-a gasit o frumoasa rezolvare a unui colt, prin acest imobil.

Unul din varfurile art-deco-ului bucurestean este fara indoiala fostul Hotel Union, localizat la intretaierea strazii Regale (Ion Campineanu) cu strada Academiei.

„Fratele” sau, fostul Hotel Negoiu, fost Stanescu, strajuieste cealalta parte a intersectiei, inghesuit de un bloc-turn de birouri rasarit recent

Tot in stil art-deco este construit si fostul sediu al Sfatului Popular al Raionului „23 August”, de pe bd. Ferdinand I (fost bd. Gheorghi Dimitrov).

O alta cladire foarte cunoscuta si in stil art-deco este Hotelul Lido, de pe bd. Magheru. Hotelul este momentan inchis, insa legendarul sau bazin cu valuri simulate ramane in memoria colectiva bucuresteana.

Prefectura Politiei Capitalei de pe Calea Victoriei a fost construita in anii ’30 pe locul mai vechiului si mai modestului sediu. O cladire impunatoare si, din pacate, renovata doar partial.

Dupa modificarile din anii ’30, Hotelul Athenee Palace (Hilton) s-a transformat intr-unul din exponentii modernismului cu puternice influente art-deco.

O cladire in cel mai pur stil art-deco este fostul cinematograf Dacia, fost Marconi, de pe Calea Grivitei, la intersectia cu str. Atelierului. Decoratiunile exterioare exceptionale se degradeaza tot mai mult pe zi ce trece si intreaga cladire este in pericol de prabusire, dar nu pare sa ii pese nimanui.

Nu stiu exact daca se incadreaza la art-deco, dar imi place mult si Tinerimea Romana (bd. Schitu Magureanu intersectie cu str. Gutenberg), langa Podul Izvor.

Pe bd. Kogalniceanu, vis-a-vis de Facultatea de Drept, se gaseste acest frumos bloc, care iese in evidenta prin cele doua turulete.

Iata si Facultatea de Drept, o alta cladire-simbol pentru curentul art-deco interbelic din Capitala.

O cladire mai necunoscuta este fosta Primarie Albastra de pe str. George Georgescu (fosta Calea Rahovei), in apropiere de intersectia cu str. 11 Iunie. Dupa 1947, in fosta Primarie s-a instalat Arestul Rahova, temut centru de ancheta si detentie al opresiunii comuniste din anii ’50. Actualmente, aici functioneaza Parchetul Militar.

Fostul Hotel Tranzit, de la intersectia strazii Politiei cu str. Brutus, in fostul cartier Izvor, zace in paragina, asteptand o consolidare si o renovare care nu se mai termina. Zona in care se gaseste cladirea art-deco decazuta este prinsa intre blocurile noului Centru Civic, ridicate in anii ’80. In acest perimetru au fost mutate biserica si clopotnita fostei Manastiri Mihai-Voda, dupa demolarea complexului situat pe amplasamentul actualului „Parc” Izvor.

O cladire art-deco joasa, dar cu atat mai interesanta, este fosta Judecatorie a Ocolului VIII Urban de pe str. Stirbei-Voda. In prezent, imobilul este sediul Judecatoriei Sectorului 6.

Inchei cu un bloc de colt foarte deosebit de la intersectia bd. Carol I cu Calea Mosilor. A scapat de demolare in anii ’70, cand a fost largita Calea Mosilor, din acest punct pana in Obor.