Calatorie de simbata pe o strada interbelica
PARTICIPARE PE BAZA DE INSCRIERE PE MAIL
Va povesti: Anita Sterea sau Victor Grecu, istorici
Fundatia Calea Victoriei va invita sa descoperiti cladirile interbelice si povestile unui bulevard celebru din centrul orasului.
In aceasta expeditie culturala veti descoperi frumusetea cladirilor si monumentelor de pe Bulevardul Magheru si veti afla povestea oamenilor care le-au construit si momentele memorabile petrecute in aceasta zona centrala.
Pornind de la kilometrul zero al orasului, aflat in Curtea Bisericii Sfantu Gheorghe – unde se afla moastele domnitorului C. Brancoveanu – plimbarea ne va duce spre piata Universitatii, loc incarcat de istorie si semnificatii, continuind spre ansamblul bulevardelor Balcescu si Magheru, unul dintre cele mai avangardiste din Europa in perioada interbelica. Vom traversa Piata Romana, vom merge apoi spre piata Victoriei, pe bulevardul Lascar Catargiu – una din cele mai frumoase strazi din Bucuresti.
Bulevardele Balcescu si Magheru au reprezentat in interbelic un bulevard unic in Europa, prin modernitatea sa. Era strada care aducea cel mai mult cu arterele americane, cum era 5th Avenue. Cladirile inalte, geometrice, luau locul arhitecturii clasice, intr-un experiment arhitectonic rar intalnit in Europa.
Bulevardul Magheru reprezinta artera cea mai circulata a Bucurestilor, pe care zilnic trecem, fara sa ii cunoastem istoria. Marile Bulevarde, I. C. Bratianu, Magheru, Lascar Catargiu, fiecare cu stilul sau arhitectural diferit, reprezinta cel mai bine spiritul eclectic, plin de contraste si surprize, al Bucurestilor.
Cladirile, palatele si locurile pe linga care vom trece si despre care vom povesti sint: Biserica Bărăţia, Biserica Sfantu Gheorghe, kilometrul zero, ansamblul Coltea, Palatul Ministerului Agriculturii, Palatul Suţu, Palatul Universitatii, Hotel Ambasador, Biserica Italiana, Blocul ARO, Casa lui D.A.Sturdza (Libraria Carturesti), Piata Romana, spectaculoasele case de pe Bulevardul Lascar Catargiu, Observatorul Astronomic, Palatul Bratianu.
Cei care va vor conduce in aceasta calatorie in spatiu si timp sint tineri istorici, indragostiti de orasul vechi. Va propunem sa cunoastem mai bine locurile frumoase din Bucuresti si istoria lor pentru a putea intelege ce este valoros in oras si merita sa fie protejat de invazia blocurilor de sticla si de ignoranta.