Calea Şerban Vodă – un sanctuar al istoriei Bucureştilor (I)

Calea Şerban Vodă se numără printre cele mai vechi străzi din Bucureşti, numele ei iniţial fiind Podul Beilicului. Pe vremuri, reprezenta singura legătură dintre Piaţa Unirii şi şoseaua Giurgiului. Are două tronsoane: unul vechi şi îngust, în zona centrală şi altul lărgit, cu construcţii mai noi, care urcă dealul Filaretului spre Cimitirul Bellu.

Pentru o înţelegere corectă a expunerii, postez o hartă adaptată din Atlasul Bucureşti 2004:

Vom trece în revistă, mai întâi, tronsonul lărgit, care începe din Piaţa Eroii Revoluţiei (fostă Pieptănari). Prima stradă, pe stânga, se numeşte Mitropolit Iosif şi are pe colţ o vilă cu 3 etaje, construită în stil romanic:

Tot pe partea stângă, la mică distanţă, se găseşte o intersecţie importantă cu strada Cuţitul de Argint, care merge spre Institutul Meteorologic (staţia Filaret). În fundal este mausoleul din Parcul Carol:

Pe partea dreaptă există un grup compact de străduţe, care se termină în Parcul Tineretului, scurte dar foarte pitoreşti, populate de vile tipizate cu etaj, de genul celor construite în jurul anului 1940. Prima din ele este str. soldat Ilie Şerban:

O altă stradă de pe dreapta se numeşte general Gheorghe Lupu, având pe colţ o vilă art-deco:

Revenind pe stânga, vom remarca şi aici prezenţa câtorva străzi cu nume militare, printre care se numără şi str. G-ral Nicolae Haralambie. În dreapta se observă un fragment din sediul fabricii Adesgo:

Dincolo de Spitalul de Boli Dermatologice, Calea Şerban Vodă virează la stânga, în unghi drept, pe lângă Liceul Şincai, îngustându-se semnificativ. Pe partea stângă se desprinde strada Ioan Puşcariu (1824-1911), fost istoric şi scriitor român, membru titular al Academiei:

Pe partea dreaptă avem un mozaic de clădiri, aparţinând celor mai diverse stiluri arhitecturale şi având vechimi foarte diferite (vila cu 2 etaje pare construită în stil neo-românesc). Fotografia priveşte înapoi, către liceul Gheorghe Şincai:

Prima intersecţie importantă de pe tronsonul îngust este cu strada Lânăriei (vezi şi articolul meu dedicat acesteia). Colţul din stânga este ocupat de un imobil cu 2 etaje, având la parter un magazin alimentar:

Tot pe stânga se deschide şi strada Frigului, numită astfel datorită prezenţei acolo a unor depozite frigorifice ale firmei Antrefrig, demolate după ce aceasta a dat faliment, fiind preluată în 2007 de către firma Hame. Blocul de pe colţ, cu 3 etaje, e construit în stil art-deco:

Trecând de biserica Alexe (pe dreapta), ajungem la o altă intersecţie importantă, respectiv cu strada Olimpului, care se deschide în stânga, ieşind în bd. Mărăşeşti. În unghiul format de cele două străzi se găseşte un imobil cu 2 etaje în stil clasicist, aflat în renovare, iar în mijlocul intersecţiei se afla o benzinărie, acum închisă:

Spre dreapta, se deschide strada Valerian Prescurea. Clădirea de pe colţ, pe nedrept uitată, aflată în paragină, a adăpostit cândva Senatul României (primul sediu al acestei prestigioase instituţii):

Puţin mai departe, pe stânga, se găseşte o vilă în stil maur, chiar pe colţul cu strada Bardului:

În continuare, Calea Şerban Vodă se intersectează cu strada Poteraşi. Din dreptul Casei de Sănătate, aflată încă în construcţie, am surprins această imagine cu imobilul masiv, în stil neo-românesc:

Blocul din stânga e văzut din spate şi se găseşte pe bulevardul Mărăşeşti, o altă mare arteră, pe care de asemenea am tratat-o într-un articol special.