Statuia ecvestra a Regelui Ferdinand in Bucuresti

Propunerea statuii Regelui Ferdinand din 2010 este net inferioara din punct de vedere artistic fata de statuia distrusa de comunisti – grandoarea este transformata in altceva ,analizati pozitia calului, parca se opinteste -parca i-ar fi frica de ceva .

Vedere frontala – primul rond de pe Soseaua Kiseleff-imagine anii ’40

Detalii ansamblu statuar-imagini anii ’40 cu cele 4 Victorii -femei inaripate -turnate in bronz

Vedere laterala -soclu & statuie

Simbolurile monarhiei romanesti au avut de suferit odata cu venirea comunistilor la putere . Statuile ecvestre ale regilor Ferdinand , Carol I , cat si ale altor personalitati politice din perioada interbelica au fost demontate , distruse/topite .
In Bucuresti a existat candva , vreme de 10 ani , o statuie ecvestra turnata in bronz a Regelui Ferdinand .
Celebrul sculptor croat Ivan Mestrovic realizase un ansamblu monumental in 1937, fiind insa distrus de catre comunisti in 1948 . Se afla amplasat la rondul I de pe Soseaua Kiseleff , aproape de Biserica Mavrogheni . Raiden , coautor al blogului Rezistenta Urbana a scris in multiple articole despre istoricul statuilor disparute din Bucuresti ,chiar a publicat si corespondenta dintre acesta si nora sculpotrului croat , d-na Rumiana Mestrovic & fiul Prof. Dr. Matthew Mestrovic .
surse:
Despre soarta statuii a mentionat si Radu Olteanu intr-un articol preluat de pe Rezistenta Urbana , dedicat soartei statuilor lui Mestrovic , sursa Carol I, izgonit iarasi din Piata .

Despre intentia autoritatilor romane de reamplasare a statuii evcestre putem citi in articolul Romaniei libere din 15 mai 2010.

Conform procesului verbal aferent sedintei CTUAT (Comisia tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului a Primariei Mun. Bucuresti ) din 12 ianuarie 2011 , s-a discutat amplasarea ansamblului monumental Regele Ferdinand .

Extras din acest proces verbal :

” Sedinta CTUAT a Primariei Municipiului Bucuresti din 12 Ianuarie 2011 . Comisia a avut urmatoarea alcatuire : Sorin Gabrea – presedinte ; Doina Bubulete , Casandra Rosu , Vlad Cavarnali , Constantin Enache , Tiberiu Florescu , Dan Marin , Dan Serban , Dorin Stefan – membri . Din partea Comisiilor Tehnice de specialitate au participat la discutii Andrei Zaharescu (Retele) si Elena Boghina (Circulatie) . A fost prezent la sedinta si Gheorghe Patrascu , architect-sef al Capitalei . Au fost prezentate urmatoarele documentatii :

7. Amplasament ansamblu monumental Regele Ferdinand / proiectant ADMINISTRATIA MONUMENTELOR SI PATRIMONIULUI TURISTIC ,consultare

Se doreste plantarea statuii ecvestre a Regelui Ferdinand in Bucuresti , intr-un locreprezentativ , drept pentru care sunt prezentate Comisiei 3 variante de amplasare – inPiata Charles de Gaulle , in Piata Victoriei si in Piata……………Casandra Rosu face observatia ca „ Aceste statui care ne tot sunt prezentate nu au unstudiu istoric insotitor , care sa ne permita sa intelegem ce avizam si ce semnificatie aremonumentul, daca are vreuna .” Tiberiu Florescu este de parere ca „ statuile de acest fel nu sunt gandite deloc in vreorelatie cu orasul , ci doar aduse spre a fi pantate , ca si cum orasul ar fi o vitrina cubibelouri – ori , orice monument ar trebui sa fie vazut intr-un anume fel , de catre trecatori mai ales , ar trebui sa fie propriu si unor procesiuni , din cand in cand , samd. Aceste lucruri nu sunt gandite aproape niciodata .”

Rezolutie (Sorin Gabrea) : „ Solutia preferabila dintre cele trei variante este cea dinPiata Victoriei , dar va atragem atentia ca ea s-ar afla intr-un spatiu pietonal si asa deficient si slab constituit ; propuneti o amenajare pentru toata suprafata afectata demonument .”

Amplasamentul din rondul de la intrarea in Parcul Herastrau nu este viabil – conform noului proiect de pasaj subteran si de reamenajare pietonala a scuarului