Am tot spus si n-am facut. Acum plasez doua proiecte ale lui Otto Maugsch (prenumele dat ca sigur de dna Cezara Mucenic) sau Oskar Maugsch asa cum apare in mai multe surse. Problema cu aceste surse este ca nu indica documentul original ci, eventual alte surse. Un exemplu este o frumoasa carte a Cristinei Woinaroski – Lotizarea si Parcul Ioanid. Cartea e cu adevarat minunata. Pe la final exista un capitol destinat prezentarii arhitectilor ce au lucrat in perimetrul caruia ii este destinata lucrarea, printre acestia este si „Oskar” Maugsch. In prezentarea sa este invocata o carte a lui Toma Socolescu si anume „Fresca arhitectilor care au lucrat in Romania in epoca moderna (1800-1925)”. In realitate chiar si in aceasta lucrare arhitectul este identificat „O. Maugsch”. Asa l-am gasit si eu in doua lucrari in original aflate in arhive.
Prima lucrare este cea invocata in cartea despre Parcul Ioanid si se afla pe strada Polona nr. 7.
Urmeaza extrase din documentatia de autorizare a primului corp al sediului central al Societatii Generala, anul 1907. Cererea de autorizare semnata de Alexandru Marghiloman, sef la Generala atunci, il mentioneaza pe … cum altfel ? … O. Maugsch. Apoi vine si Maugsch si spune ca a facut ceva modificari la proiect si semneaza … O. Maugsch. Consecvent fara limita, arhitectul isi pune si o placheta pe cladirea pe care tot el a proiectat-o, in 1914, al doilea corp al Palatului Generala: „O.Maugsch”.
Asa se face ca de cate ori aud „O.J. Simpson” imi dau seama ca, la fel ca in cazul lui Maugsch, „O.” nici nu mai conteaza de unde se trage …
de ADRIAN CRACIUNESCU