Intotdeauna ma bucur cand dau peste niste poze vechi, dar noi (pentru mine) cu Bucurestii vechi. De data aceasta, voi intoarce favorul.
Din acelasi album, in premiera, niste fotografii cu obiective din Bucuresti si nu numai, de la schimbarea de secol (19-20).
Pe Soseaua Pandurilor se mai gaseste si astazi Azilul Elena Doamna, cu capela aferenta. Cladirea este mult mai cenusie si mai anonima in zilele noastre.
Statuia Domnitei Balasa, opera a sculptorului Karl Storck, era situata initial in fata azilului din cadrul Asezamintelor Brancovenesti. Din tot complexul, mai este in picioare doar Biserica Domnita Balasa. In anii ’80, statuia Domnitei a fost mutata in curtea bisericii. Macheta la scara 1:1 se gaseste la Muzeul Cecilia si Frederic Storck.
Un alt monument mutat este cel al Eroilor Pompieri din Dealul Spirii. Se gasea, initial, la intersectia strazii Fonteriei (disparuta) cu strada Uranus (tronson disparut), cam in spatele Casei Poporului, pe Dealul Arsenalului, daca am judeca dupa aspectul actual al zonei. Monumentul a fost mutat in anii ’80 in fata Casei de Oaspeti din complexul Centrul Civic, actual Hotel Marriott.
In aceasta imagine, se poate remarca forma deluroasa a zonei, casele de pe fundal fiind mai jos decat monumentul.
Institutul Meteorologic de la Filaret (Casa Bosianu) este un exemplu de arhitectura neo-gotica foarte interesanta, dupa parerea mea. In Bucuresti nu se mai pastreaza multe case in acest stil. Informatii despre Casa Bosianu si Casa Universitarilor (Liebrecht-Filipescu), alt monument neo-gotic, gasiti aici, pe Bucurestii noi si vechi.
O statuie care nu si-a schimbat niciodata locul este cea a lui Alexandru Lahovari, de la piata cu acelasi nume. Singura modificare notabila este disparitia textului gravat in lateralul soclului. Disparitia s-a produs dupa 1947, cel mai probabil pentru ca titlul textului era „Nasterea Printului Carol”.
Un detaliu al unei fotografii cu statuia Bratianu din rondul de la Universitate ne ofera o vedere mai buna a Ministerului de Razboi de pe bulevardul Carol I. Cladirea, cu tot cu superba cupola, era mult mai complexa, in timp ce forma ei actuala este una simplificata.
Fotografiile acestea, si multe altele, le am dintr-un album de prezentare a tarii noastre. In jurul anului 1900, a fost tiparita o editie „de colectie”, cu 100 de poze din toata Romania (Vechiul Regat, pe atunci).
Pe langa Capitala, alte locuri figurate sunt Constanta (statuia Ovidiu, etc.), Iasi (Palatul Administrativ, Mitropolia, Universitatea, etc.), Sinaia (Pelesul, Manastirea, etc.), Busteni, Predeal, Craiova (Palatul Justitiei, Liceul „Carol I”, etc.), Turnu Severin, Calimanesti, Podul „Carol I” de la Cernavoda, s.a.m.d.
Sunt prezentate monumente vechi (vestigii romane, biserici, diverse manastiri), dar si realizari de pana atunci din timpul domniei lui Carol I (edificii monumentale, amenajari urbanistice, statui, castele, etc.). Evident, prezentarea Bucurestilor incepe cu Ateneul Roman, proaspat terminat.
Marginile paginilor cartonate sunt aurite, iar fotografiile sunt de o calitate exceptionala pentru acea vreme, cel putin din punctul meu de vedere. Sub fiecare poza sunt titlul acesteia si stema Romaniei Mici, precum si traduceri in franceza si germana, fiind clar ca albumul era si pentru export.
La final, tot in cele trei limbi mentionate, erau informatii minimale despre fiecare fotografie. O adevarata placere sa rasfoiesti un astfel de album.
Pe masura ce voi aborda diverse tematici in articolele viitoare, posibil sa mai apara poze din aceasta „colectie”.