In planul de mai sus se observa destul de usor forma vechiului ostrov pe care era situata biserica Elefterie, disparut in urma regularizarii din 1880-1883. Strada Carol Davila taie de la vest la est cartierul si urmeaza linia vechiului curs al Dambovitei. In plan apar si scoala de ofiteri, cazarma Cuza si fabrica de bere Oppler.
Gara Cotroceni desfintata in 1960 apare in imediata vecinatate a palatului omonim. Putini isi dau seama ca intrarea dinspre Bulevardul Geniului este de fapt fosta gara, transformata.
O alta locatie interesanta este Societatea de tir de la poalele dealului pe care se afla fabrica Oppler. Organizatia este urmasa “Societii de Dare la Semn Bucuresci” infiintata de A.I. Cuza in 1862 (Societatea Romana de Arme si Dare la Semnu Bucuresci).
Uitandu-ma putin la legenda planului cadastral am inteles ca smarcurile de iarba stilizate de la baza dealului reprezinta de fapt vii si gradini. Era probabil un loc unde orasul se imbina intr-un mod straniu si totodata placut cu zona rurala. Este o reminiscenta a Bucurestiului fanariot si un fel de emblema arhaica a fostei aglomerari de comune din care s-a ridicat orasul de azi.
DE ADRIAN DAVID