Panorama Bucuresti 1900

Panorama pe care o propun dateaza din jurul anului 1900 si a aparut intr-un album cu poze din Vechiul Regat, destinat promovarii Romaniei in afara. Era inceputul epocii de mari constructii in Capitala. Am reusit sa identific cateva obiective, insa voi avea nevoie de ajutorul vostru pentru multe altele. Iata despre ce este vorba .–>

In primul rand, imaginea high-res [3.5 MB]:

Panorama este centrata pe Manastirea Antim, care apare de dupa un teren viran. O prima idee care mi-a trecut prin cap a fost ca poza a fost facuta din zona viitorului Parc Carol I, insa nu sunt sigur. Later Edit: cititorul Robotzel a „facut lumina”: panorama este facuta din turla Bisericii Sf. Nicolae-Vladica (vechea biserica, de la intersectia bd. Regina Maria cu str. Justitiei, a fost demolata si reconstruita peste drum, la intersectia bd. Maria cu str. 11 Iunie. Este mai cunoscuta sub denumirea Sf. Nicolae din Prund). Imensa „pasune” din prim-plan este „curtea” bisericii.

Pentru o mai mare usurinta a identificarii, am numerotat ce ma intereseaza in aceasta panorama. daca identificati si alte obiective nenumerotate, cu atat mai bine. Iata ce am reusit eu sa recunosc (numerotare cu albastru):

1 – Manastirea Antim, clar. Se vede si clopotnita.
2 – Hotelul Francez (Lafayette) din Calea Victoriei.
3 – Ateneul Roman.
4 – Vechiul Teatru National, pe Calea Victoriei.
5 – Hotelul Continental de la Piata Teatrului, silueta inconfundabila.
6 – Palatul Justitiei, proaspat terminat in 1895, la Podul Rahova.

De aici, lucrurile devin mai neclare si va invit sa jucati rolul de detectivi si sa spuneti ce credeti ca reprezinta numerele urmatoare: (Later Edit: misterul a fost elucidat).

7 – Biserica (si hanul) Kretzulescu – pe Calea Victoriei.
8 – Biserica Sfintii Apostoli (pe vremea cand avea doar o turla).
9 – Cladirea de vis-a-vis de Libraria Socec (amplasament Magazinul Victoria actual, pe Calea Victoriei intersectie cu strada Lipscani).
10 – Biserica Zlatari.
11 – Biserica Curtea Veche.
12 – Foisorul de Foc.
13 – Biserica Sf. Ilie-Rahova (pozitia initiala, inainte de translarea din 1984) si, mai spre fundal, Biserica Domnita Balasa.
14 – Cupola de imobil de langa Manastirea Antim.

Adaugate ulterior, cu rosu (urmare a observatiilor cititorului Robotzel):

15 – Palatul Postelor (actual Muzeu de Istorie), aflat in constructie, finalizat la 1900.
16 – Palatul Ghica, actuala Judecatorie a sectorului 3, pe Cheiul Dambovitei.
17 – Casa modesta din strada 11 Iunie.

Detaliu retusat din dreapta panoramei, by Robotzel.

18 – Biserica Sf. Gheorghe-Vechi.
19 – Turla Baratiei.
20 – Magazinul „Vulturu’ de Mare cu pestele’n ghiare”.
21 – Cos fumegand langa Eforia Spitalelor Civile (actuala Primarie a sectorului 5).
22 – Zona Hotelului Athenee Palace, langa Piata Palatului Regal.

Tot Robotzel a marcat pe aceasta imagine a centrului orasului (1927) unghiul fotografiei, iar cu sageti, principalele obiective. Un efort remarcabil!

Foarte interesant este ca edificii importante precum Palatul Casei de Depuneri sau Palatul Postelor erau in curs de cladire. Palatul Postelor era la inceputul constructiei, iar CEC-ul nu se ridicase indeajuns incat sa acopere Hotelul Francez. Spor la identificat si multumesc celor care „intra in joc”!