Una din cele mai şerpuite străzi din Bucureşti, având nu mai puţin de 7 cotituri majore pe traseul ei, strada Labirint a avut o soartă jalnică. Sistematizarea a ciopârţit-o, încercând s-o „îndrepte”, ceea ce a dus la distrugerea unui segment important al ei, iar restul a avut parte de demolări sporadice. A rămas până la urmă ciuntită şi abandonată.
După revoluţie, încercând să restaureze cumva trecutul istoric, edilii au schimbat numele unei porţiuni dinspre centru în strada Căuzaşi (care fusese demolată pe timpul lui Ceauşescu).
Iată harta zonei (Ghidul străzilor 1982):
După cum se poate observa, strada Labirint se întindea între Calea Văcăreşti şi Calea Călăraşilor. În perioada interbelică s-a numit Mitropolit Ghenadie Petrescu. Primul segment, dinspre centru, avea pe colţul din stânga o farmacie, iar pe cel din dreapta o unitate CEC (vezi articolul meu „Dezastru pe Calea Văcăreşti – partea I”).
Imediat după farmacie, se afla imobilul de la nr. 1, cu etaj. El apare într-o fotografie a lui Cristian Popescu din cartea „Bucureşti – arhipelag” (4 aug. 1985):
Poza este făcută dinspre strada Legislatorului. Clădirile din prim-plan, văzute din spate, se aflau tot pe str. Labirint la numerele 2-4. În dreapta imaginii se mai pot zări două case de la numerele 7-9.
La nr. 11 se afla Casa Condemin, construită în 1872 (vedere din curtea interioară):
În dreptul acestei case începea strada Zaverei. Dl. Cristian Popescu a surprins acea intersecţie în timpul demolărilor, dis-de-dimineaţă. Bătrânul din imagine, evacuat, îşi căra agoniseala cu targa într-o direcţie necunoscută (scena aminteşte de refugiaţii din Basarabia şi Bucovina de Nord, sosiţi în gara din Iaşi în 1940):
După marea intersecţie cu străzile Olteni şi Mircea Vodă (de unde nu avem imagini), urmează un alt segment, care a scăpat de sistematizare. Pe dreapta, la nr. 26, există o clădire în stil eclectic francez, sediul Inspectoratului de Stat pentru Persoane cu Handicap al judeţului Ilfov:
Puţin mai departe se ajunge la o altă intersecţie complexă. Pe stânga, avem un imobil în stil art-deco la colţul cu strada Anton Pann:
O altă imagine de aici are în prim-plan un bloc mai nou cu 3 etaje, aflat în unghiul dintre străzile Labirint (stânga) şi Ion Filibiliu (dreapta):
Traseul în zigzag continuă, urmează intersecţia cu strada Romulus. Clădirea din stânga, renovată, este sediul unui centru medical. În dreptul ei se afla pe vremuri o staţie de autobuz (linia 142 a circulat pe aici până în 1986):
Ceva mai încolo, pe partea dreaptă, am surprins 2 clădiri, de la numerele 52-54, reprezentative pentru ceea ce a fost cândva această zonă:
La colţul cu strada Parfumului se află un imobil masiv cu 2 etaje, în stil modernist, sediul Primăriei Sectorului 3, fostul Sfat Popular al raionului Tudor Vladimirescu (până în 1968):
Imaginea este preluată de pe portalul Rezistenţa Urbană, adresa
www.rezistenta.net/2009/11/noua-sfaturi-populare-postbelice.html
Tot de la Raiden am obţinut şi fotografia Casei de Căsătorii a Sectorului 3 (în stil belle-epoque), aflată pe latura opusă a străzii:
Din datele pe care le deţin, segmentul străzii Labirint, cuprins între str. Parfumului şi str. Romulus, va fi lărgit în viitorul apropiat, ceea ce va implica demolarea majorităţii caselor nealiniate (mai ales pe latura de nord).
În acest loc există o ruptură în traseul vechii străzi Labirint, rectificată prin demolări şi continuată cu strada Matei Basarab. Blocul L119 a secţionat-o, cele 2 străzi devenind acum paralele. În spatele lui regăsim fosta arteră, acum foarte liniştită şi parţial căzută în paragină (imagine din satelit):
Prin bunăvoinţa d-lui Cristian Malide (via Raiden) am obţinut câteva fotografii din această zonă dispărută. Prima din ele înfăţişează intersecţia străzii Labirint cu str. Parfumului (peste drum de primărie). Casa de pe colţ, de la nr. 70, în stil eclectic francez, a aparţinut chiar d-lui Malide:
O altă imagine, luată de pe acoperişul casei precedente, prezintă frontul de clădiri de pe stânga, începând cu cele de la numerele 81-83. Prima din ele era construită în stil clasicist, iar a doua, mai modestă, adăpostea o librărie şi un birou de copiat acte:
În sfârşit, cea de-a treia poză surprinde atât partea stângă a străzii, cât şi pe cea dreaptă, începând cu căsuţa de la nr. 74. Imobilul cu etaj şi turlă ascuţită (de la nr. 78) era sediul unui azil de bătrâni, intrarea în incinta lui făcându-se printr-un gang:
În plan îndepărtat se vede blocul de pe strada Traian, de la nr. 77-79. Pe segmentul străzii Labirint, care a scăpat nedemolat, există şi imobile valoroase, care au fost reabilitate, cum este cazul celui de la colţul cu strada Alexandru Moga:
În cartea lui Dinu Giurescu intitulată „Distrugerea trecutului României” există o fotografie de pe acest segment al străzii Labirint, făcută în 1987, în timpul demolărilor. Ea este valoroasă, întrucât a imortalizat imobilul cu 2 etaje de pe colţul cu strada Traian, demolat în 1990:
Undeva în dreapta se observă un morman de moloz, care provenea din distrugerea unui mare magazin alimentar. Singura clădire de colţ care a scăpat întreagă este cea dinspre nord-vest:
În acest loc, autobuzele liniei 140 care veneau dinspre str. Dristorului virau la dreapta către Hala Traian. Pe cel de-al treilea colţ demolat se afla un magazin de haine.
O altă imagine din cartea lui Giurescu surprinde clădirea de la nr. 112-114, tot în timpul demolărilor:
Pe partea opusă, majoritatea caselor au supravieţuit, până la nr. 147. Există şi una de dimensiuni mai mari, cu 3 etaje (fotografia priveşte înapoi, către str. Traian):
După joncţiunea cu noua stradă Matei Basarab, nu a mai rămas aproape nimic din vechiul fond locativ. Iată o imagine din acest loc (foto Andy Loghin 2008)
A dispărut intersecţia cu strada Turturelelor, unde se afla un dispensar, ca şi clubul columbofil „Columbina”, aflat în unghiul cu str. Valeriu Branişte (nu avem imagini). Strada Trifoi a fost acoperită cu un bloc din prefabricate. A rămas în schimb un imobil cu 3 etaje în stil art-deco, cu magazin alimentar la parter, pe colţul cu strada Popa Nan:
Pe strada Labirint au circulat şi troleibuze ale liniilor 84 şi 92, între anii 1962-1982, pe segmentul dintre str. Delea Nouă şi str. Popa Nan (sensul spre Universitate).
La intersecţia cu str. Dumitru Ganovici, pe locul unei căsuţe de la nr. 201, a fost construit un bloc modern cu 7 etaje:
În acest loc, vechea stradă Labirint se îndepărta din nou de actuala Matei Basarab, descriind o curbă, fapt ce a permis câtorva clădiri să scape. Printre ele se află şi vila cu 2 etaje de la nr. 205:
Dincolo de intersecţia cu strada Delea Nouă, vis-a-vis de biserică, mai exista un front de case, pe dreapta, trecute în nefiinţă în anul 1987 şi pe locul cărora s-au construit blocuri masive. Nici de acolo nu avem deocamdată imagini.
Aceasta a fost povestea străzii Labirint, dramatică şi spectaculoasă pe alocuri, banală în alte privinţe. O poveste fascinantă, cu final neaşteptat, rămasă deocamdată în suspensie, din lipsa banilor şi a interesului edililor, dar aflată încă sub spectrul sistematizării, până la trasarea completă a noii artere înlocuitoare.
Rog cititorii care au locuit în zonă şi deţin fotografii să mă contacteze, pentru a încerca să reconstituim complet această stradă de importanţă istorică.
Vă recomand de asemenea să citiţi eseul Valeriei Sitaru de aici
http://www.revistaluceafarul.ro/index.html?id=2788&editie=120