Distrugeri ca-n anii ’80

Nu mai e un secret pentru nimeni povestea cu diagonala nord-sud si demolarile teribile ce au avut si au loc pe strazile Berzei, Buzesti si strazile laterale.
Primarul Oprescu a prins gustul marilor ctitorii. Vrea sa dovedeasca bucurestenilor ca el FACE si POATE. Ca el nu se incurca in cateva „maghernite” pline de tigani si nici in niste penibile de hartii asa-zise „avize de declasare a unui monument istoric”. Ca pe el nu-l opresc niste hipioti romantici in a moderniza orasul! Oprescu e omul care CONSTRUIESTE, CARE FACE si tipul nu mai are timp de pierdut. Nu se scot oamenii in strada in timpul iernii pentru a le demola casele? Oprescu nu se incurca in sentimentalisme ieftine!


Il incurca idiotii aia de ONG-isti? Pai demolam noaptea, la 2 noaptea, la lumina reflectoarelor, zapacind sute de locatari cu zgomotul excavatoarelor. Dupa ce cumperi casele cu forta si impotriva vointei proprietarilor, nici macar nu incerci sa salvezi elementele de valoare artistica! Sobe cu cahle de Meissen, stucaturi, statui de teracota, ornamente, balcoane si garduri de fier forjat, sunt sparte sau lasate tiganilor. Tiganii au acces oriunde, pasionatii de vechituri nu.
Oprescu nu se lasa intarziat de la marea ctitorie de o mana de fiare si cioburi „scluptate”! Romantisme ieftine…

Casa Dobre Nicolau, demolata fara a se recupera nenumarate elemente de decor interior si exterior vechi de 100 ani, printre care cateva sobe de Meissen.

Demolarea in timpul noptii, ordonata de
Oprescu pentru a scapa de ochii ONG-urilor si al presei

Pe Oprescu il motiveaza si sutinerea de care are parte din partea populatiei needucate si ignorante. A ramas celebra expresia :” bine ca face curatenie in serparia aia”! E drept ca era tiganie dar asta fiindca asa se dorea. Niciodata Primaria nu a incercat sa schimbe statutul zonei si sa il modernizeze (altfel decat prin demolari generale). Fiindca acest proiect exista inca dinainte de Ceausescu. De ce sa modernizezi intr-o zona care oricum va fi demolata candva?
Adevarul ca zona a fost extraordinar de interesanta in trecut. Intersectia Caii Grivitei cu Buzezsti aparea pe carti postale acu 100 de ani. Intersectia Stirbei Voda cu Berzei a pierdut una din cele mai frumoase case din oras (fosta Policlinica) si un minunat front de blocuinterbri elice (pe curb) din intersectia cu str. Cobalcescu.

Front de case de pe str. Cobalcescu – Demolat! (foto Adrian Balteanu/Observatorul Urban)

Nu se stie cum dar Oprescu are fabulos de multi bani in acesti ani de criza! Nimeni nu stie cati. Dar de fapt sunt banii tai! Cu care Oprescu isi ridica monumente ale nemuririi. Diagonala Oprescu…Exact ca Ceausescu.

Acum a mai ramas Hala Matache Macelaru. Penultima hala alimentara din Bucuresti. Cealalta, Hala Traian, din fericire a fost salvata.

Mi-e teama nu numai de distrugerea Halei ci si de transformarea unuia din ultimile Piete traditionale agro-alimentare in Super-market. Presiunea in transformarea tuturor pietelor clasice in chestii gen Mega-Image sau Carrefour e uriasa!

Pe urma va imaginati ce porcarie de front de sticla se va construi pe viitoare axa? Asemeni celor deja construite pe portiunea dinspre Pta Victoriei. (sa vezi ce jmecherii va face Primaria cu terenurile expropiate! Sa vezi cum le va vinde pe 2 lei cui trebuie!). Iar mizeriile de fatade vitrate vor izola si bloca cartierele vechi din spate ca o granita psihologica de netrecut? Ce trafic urias si poluare va aduce in zona? Vrei o autoastrada sau macar o strada stil Magheru pe sub streasina? Oprescu tocmai o face si tu te bucuri ca ai scapat de tiganie! In alte capitale marele trafic e scos in afara orasului care redevine al pietonilor. La noi se construieste precum in capitalele occidentale in anii ’60, cand s-au facut greseli greu reparabile si acum!

Oprescu, un demn urmas al lui Ceasca! El vrea sa lase posteritatii ceva ce n-a mai incercat nimeni de la Ceausescu incoace!

Str Buzesti, vara 2010
Str Buzesti, ian 2011

Hala si Piata Matache Macelaru in 1936, vazuta dispre intersectia cu Calea Grivitei, pe vremea cand zona, desi plina de bordeluri, nu era „o tiganie” sau o „serparie”

hala Matache Macelaru in 1936.

Detaliu-Benzinaria cu toaleta. Coloanele au fost demolate in 6-7 febr 2011

 

In 1936, Hala Matache era considerata veche. Avea aproape 50 de ani vechime

 

Ramasitele benzinariei vizibile in fotografia interbelica

Stucatura realizata intre 1937-1940 pe fatada halei.

 

Structura din grinzi de otel din sec 19, ff interesanta si valoroasa, a fost revelata abia la demolarea tavanelor false. Un motiv in plus ca aceasta hala sa fie conservata.

Lui Oprescu a inceput sa-i placa. Mai are si alte proiecte faraonice! Vrea sa uneasca autostrada 1 de 2! Sa mai taie si alte diagonale. Totul cu mari demolari!! Omul nu se complica cu cerut parerea specialistilor in urbanism. Firmele de constructii abia asteapta sa primeasca o feliuta din uriasul cascaval care il propune Oprescu!!!
Azi te uiti cum ii demoleaza pe altii. Maine poate te demoleaza pe tine!

Hotel Marna, redescoperit ca un frumos monument art-deco, abia in preajma demolarii

 

Demolarea celui de mai sus

 

Blocul de pe coltul intersectiei Buzesti/Vulcanescu avea un interesant lift interbelic, ajuns pe mana tiganilor (colaboratori ai Primariei, de necrezut!!!) , la fier vechi

 

O alta casa art-deco, pe str R Vulcanescu.