Bucurestii Ceausisti

[efigie_ceausescu.JPG]Acum un an publicam un omagiu fierbinte. Cu inflacarat spirit revolutionar, perseverez in acest an pe un aspect punctual. Vizionarul nostru Conducator a dorit sa dea Bucurestilor un nou suflu, sa construiasca o capitala socialista mareata, care sa dainuie peste veacuri ca marturie a epocii celei mai glorioase din istoria Republicii, Epoca de Aur!

Cand stimatul nostru Tovaras ar fi implinit 91 de ani, propun o incursiune intr-o carte ce a aparut in 1984 la Editura Sport-Turism. BUCURESTI – Monografie trateaza istoria orasului si aspectele turistice, cu harti, imagini si citate din tov. Ceausescu. Este de prisos sa adaug ca textul va vorbi de la sine.

Imaginile insa sunt adaugate de mine, la fel si comentariile la poze si din final. Un aspect notabil este ca am mentinut grafia specifica epocii. Sa purcedem, asadar, intr-o calatorie plina de comunism si idealuri! –>

Calea Mosilor la Obor (sus) – vechile case au fost demolate.
Intersectia Mihai-Bravu cu Mosilor (jos), sistematizata. Casa din dreapta-jos nu mai exista.

In cadrul preocuparii permanente pentru definirea unei personalitati proprii intregului oras, un loc central este acordat principalei sale zone centrale polarizatoare, respectiv realizarii edificiilor si ansamblurilor urbanistice monumentale, cu o tratare arhitecturala deosebita, menite sa puna in relief elementele de esenta ale transformarilor innoitoare pe care le-a cunoscut si le va cunoaste Bucurestiul, constituindu-se in sugestive embleme ale maretiei si demnitatii noului destin al Capitalei si al patriei noastre socialiste.

In aceasta zona, vor fi ridicate edificiile impunatoare ale Casei Republicii si ale bulevardului Victoria Socialismului, ale caror lucrari au fost inaugurate de tovarasul Nicolae Ceausescu si tovarasa Elena Ceausescu la 25 iunie 1984, in anul celei de-a 40-a aniversari a Revolutiei de eliberare sociala si nationala, antifascista si antiimperialista de la 23 August 1944 si al celui de al XIII-lea Congres al partidului.

Casa Republicii, 1989 – pamantul inca era proaspat dupa demolarile masive din cartierul Uranus – Izvor – Dealul Arsenalului.

Marcind o etapa de cea mai mare insemnatate in actiunea de sistematizare si modernizare a Capitalei Romaniei Socialiste, Casa Republicii, bulevardul Victoria Socialismului, celelalte mari ansambluri si obiective edilitare de anvergura, initiate si concepute sub indrumarea directa si cu participarea nemijlocita a conducatorului partidului si statului nostru, fac parte din amplul program de innoire din temelii a unui vast perimetru urbanistic, cu un rol de prima insemnatate in configuratia viitoare a celui mai mare oras al tarii.

1984 – amplasamentul Pietei Constitutiei. O parte din strada Antim a disparut cu tot cu case, zidul exterior al Manastirii a fost partial demolat, iar Palatul Sinodal urma sa fie translat pentru a face loc blocurilor.

Opera arhitectonica monumentala, reprezentativa pentru cea mai luminoasa epoca din istoria tarii, aceasta mareata ctitorie, asemenea tuturor obiectivelor ce au modificat structural chipul patriei in decursul perioadei inaugurate de Congresul al IX-lea al partidului, poarta amprenta gindirii novatoare a tovarasului Nicolae Ceausescu, a viziunii sale cutezatoare, de larga perspectiva privind dezvoltarea, modernizarea si infrumusetarea primului oras al tarii, in vederea asezarii acestuia in rindul marilor metropole europene.

1989 – bulevardul Natiunile Unite in plina constructie, dupa demolarea vechilor imobile care-i stateau in cale. Dambovita fusese placata cu beton.

Constructia Casei Republicii si a bulevardului Victoria Socialismului, realizarea programului de sistematizare a unor mari cartiere in aceasta zona a Capitalei constituie obiective urbanistice de mari proportii, care vor conferi orasului o maretie demna de epoca pe care o strabate intreaga tara.

1989 – Casa Republicii vazuta din noua Cale 13 Septembrie, mai dreapta si mult mai anosta decat cea veche. Steagul RSR flutura in vant.

Casa Republicii, constructie monumentala ce va domina intregul ansamblu, va gazdui sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, Consiliul de Stat si Guvernul Republicii Socialiste Romania.

Marea piata semicirculara dinspre fatada principala a cladirii va fi flancata de sediile unor ministere si institutii centrale.

August 1989, pe bulevardul Victoria Socialismului.

De aici, va porni spre Piata Unirii impresionantul bulevard Victoria Socialismului, de-a lungul caruia se vor inalta moderne constructii de locuinte si spatii comerciale, vor fi realizate ample si odihnitoare spatii verzi.

1985 (dr.) – Piata Unirii. Pe terenul viran s-au aflat Asezamintele Brancovenesti. Hala urma sa dispara si ea in scurt timp.
1989 (dr.) – opera de sistematizare e aproape completa. Piata Unirii e de nerecunoscut.

Piata Unirii va dobindi o infatisare noua, integrindu-se atit sub aspect urbanistic, cit si functional, in perspectiva unitara si armonioasa a marelui bulevard.

Piata Alba-Iulia, unde nu a mai apucat sa fie construit monumentul „Victoria Socialismului”, dar va fi construit in viitor Monumentul Unirii din 1918.

Acesta, traversind riul Dimbovita, a carui albie va fi amenajata spre a fi transformata intr-o sclipitoare oglinda de apa curata, se va incheia intr-o alta noua moderna piata, in mijlocul careia va fi inaltat monumentul „Victoria Socialismului”.

Calea Rahovei la Palatul Bragadiru. Pentru constructia Casei Academiei, au fost demolate pitorestile case negustoresti, imortalizate in fotografia din 1978 (medalion). Zona este pustie si abandonata in prezent.

Toate aceste ansambluri se incadreaza intr-un vast proiect urbanistic si edilitar, initiat de conducatorul partidului si statului, proiect care va contribui determinant la remodelarea unor importante zone centrale ale orasului in structuri cu functionalitati multiple, cu trasaturi estetice si urbanistice distincte, emblematice pentru devenirile spectaculoase pe care le va cunoaste Capitala.

Bulevardul Libertatii, pe vremea cand era inca pavat cu dale.

Printre altele, acest proiect are in vedere realizarea unor noi artere magistrale in zonele adiacente, a unor ansambluri de locuinte si a unor obiective social-culturale de interes major, amplasate astfel, incat sa se integreze armonios in coordonatele viitoare ale centrului Capitalei.

Pe macheta Casei Poporului, arh. Anca Petrescu primeste indicatii pretioase de la Elena Ceausescu, in anii ’80 (sus). Dupa 1989 (jos), aceeasi Anca Petrescu se mandreste cu „copilul” sau.

Casa Republicii si bulevardul Victoria Socialismului se vor inscrie printre cele mai de seama ctitorii ale epocii noastre, marturie peste timp a muncii pasnice a unui popor liber, stapin pe destinul sau, constructor eroic al socialismului si comunismului.

Exemplu de distrugere. Linistita si pitoreasca strada Arionoaiei din cartierul Uranus, fotografiata in anul 1980. Strada in panta facea legatura intre strada Uranus si strada Antim. Strada Arionoaiei avea sa fie rasa de pe fata pamantului in cativa ani.

O harta incredibila atasata cartii mai sus mentionate. Absolut fantastic este faptul cum intreaga zona Unirii – Dealul Mihai-Voda – Dealul Arsenalului este stearsa de pe harta! Va las sa contemplati. Harta este insa mincinoasa, deoarece demolarile aveau sa se extinda si inspre strada Cauzasi si vechiul IML, si inspre biserica Sfanta Vineri si zona Calea Vacaresti – Calea Dudesti, etc.