Piata Decebal pe Calea Mosilor

Piata Decebal se gaseste in centrul orasului pe o artera importanta si sunt convins ca multi au trecut prin acest loc fara sa stie nimic despre zona sau despre cum a ajuns sa arate asa. Piata Decebal de pe Calea Mosilor este o piata disparuta, astazi doar un spatiu de parcare neamenajat. I se mai spunea si Piata Mosilor, cand era o piata agro-alimentara, dar in realitate existau doar cateva tarabe, fara vreo alta amenajare.

Am ales acest loc pentru o noua amenajare a unui spatiu pentru un complex dedicat cartii. Este vorba de o transformare a terenului in Piata Cartii sau Cartierul Cartii, avand cladiri noi pentru edituri, librarii si anticariate, toate grupate intr-un singur loc. Pentru inceput cateva informatii despre situatia actuala. Terenul se afla pe Calea Mosilor, avand ca limite Str. Sf. Vineri (aceasta bucatica este fosta Str. Decebal) la sud, Str. Lipscani la nord si Str. Jaques Elias la vest, iar Calea Mosilor imparte terenul in doua parti.

O imagine din satelit de aici, cu intreaga zona si principalele obiective marcate.

Spatiul arata dezolant astazi, fara nici o amenajare si intr-o . Locurile de parcare sunt deocamdata singura functiune care se regaseste pe spatiul fostei piete Decebal. Cateva cladiri, care bordeaza piata, au fost refacute insa nu a fost planificata nicio amenajare care sa puna in valoare cladirile si spatiul urban.

La parterul imobilului Nouveau Center exista un pasaj pietonal care face legatura intre zona bisericii Sf. Gheorghe Nou si Piata Decebal, dar din pacate este inchis si folosit doar de proprietarii imobilului. Poza este facuta din str. Lipscani, tronsonul ramas pe partea bisericii Sf. Gheorghe Nou.

Dupa aceasta plimbare prin zona am inceput sa adun cat mai multe date despre teren, planuri cadastrale si alte informatii, care sa imi dea o idee despre ce a fost si cum ar putea sa fie reintegrata in oras. Am gasit aici o propunere a unui student al Universitatii de Arhitectura si Urbanism. Exista in cadrul programei facultatii, un proiect de studiu, care are ca zona de analiza exact perimetrul studiat de mine. Chiar daca este un proiect de scoala, cu putine ingradiri, functiunea de Centru comercial este stabilita prin tema.

Piata Decebal pe planurile cadastrale in 2010. Se observa traseul Caii Mosilor, care traveseaza zona, si imparte terenul in doua parti. Terenul face parte dintr-o zona protejata, Zona protejata nr 01 – Mosilor, asa cum este incadrata in PUZ Zone protejate, de aici. Functiunile prezente in zona sunt mixte: culte, birouri, comert, servicii si locuire cu spatii comerciale la parter. Spatiile de parcare domina zona, ca suprafata. Circulatiile principale sunt Calea Mosilor si str. Sf. Vineri, pe traseul tramvaiului. In ciuda situarii in cadrul centrului istoric, circulatiile pietonale sunt slab reprezentate si nu pun in valoare situl. Zona are astazi un caracter de spatiu de trecere, fara a stabili legaturi intre diferitele obiective aflate in perimetrul ei.
Dupa ce am vazut cum arata astazi zona, am cautat, in trecut, evolutia ei. Numele Decebal vine de la str. Decebal (astazi doar o prelungire a str. Sf. Vineri), strada ce pornea din str. Sf. Vineri si cobora pana in disparuta Piata Roma (numele mai vechi Zarafi), la intersectie cu str. Lipscani si str. Baratiei. Astazi str. Decebal mai exista ca traseu doar de la intersectia calea Mosilor cu Sf. Vineri si pana in bd. Bratianu.

Pe planul cadastral din 1974 se observa traseul str. Decebal si chiar existenta in acele vremuri a pietei. Cateva imobile au disparut din acea perioada. Cladirile marcate pe plan cu galben banuiesc ca au disparut la cutremurul din 1977, iar cladirea marcata cu portocaliu se pastreaza si dupa cutremur.

Pe planul cadastral din 1984 se observa inca denumirea str. Decebal si a pi etei. Cladirea marcata cu portocaliu exista si dupa cutremurul din 1977 si este aceeasi de pe planurile din 1974. Imobilul probabil a fost demolat ulterior. Interesant este ca pe plan apare doar jumatate din cladirea actualului imobil de birouri Nouveau Center. Acesta a fost afectat de cutremurul din 1977 si apoi a fost refacut, unul din putinele. Am ajuns la aceasta concluzie si in urma analizei unor poze din perioade diferite.

Prima poza este de pe Muzeul de Fotografie. Poza este realizata in 1970 si se ob serva cladirile inainte de cutremurul din 1977. Cladirea este aceeasi marcata cu portocaliu pe planurile cadastrale anterioare. Piata agro-alimentara nu exista inca.

A doua poza este de pe TRAM CLUB ROMANIA. Poza este realizata in 1973 si se observa cladirile dupa cutremurul din 1977. Cladirea din fundal cu calcanul alb este aceeasi marcata cu portocaliu pe planurile cadastrale anterioare. Piata agro-alimentara exista deja.

A treia poza este tot de pe Muzeul de Fotografie . Poza este realizata in 1982 si se observa cladirile dupa cutremurul din 1977. Cladirea este aceeasi marcata cu portocaliu pe planurile cadastrale anterioare. Cladirea in reconstructie este actualul imobil de birouri Nouveau Center. Piata agro-alimentara inca functioneaza.
Avand toate aceste informatii am incercat sa realizez o propunere pentru dezvoltarea zonei, facand si o minima detaliere a unor constructii.

Propunerea mea are ca denumire generala Piata Cartii sau Cartierul Cartii. Am incercat sa creez o zona pentru toate tipurile de activitati legate de carte, grupate in imobile aflate intr-un spatiu unitar. Pe traseul Caii Mosilor am creat o piateta, traversata de circulatia tramvaiului. Cladirile propuse sunt grupate circular fata de aceasta piateta. Am recreat in partea de vest, un front al str. Jaques Elias. Fosta str. Decebal este marcata prin creearea unui front nou. In partea de sud-est am continuat frontul str. Sf. Vineri, pe parcela cu cladirile disparute la cutremurul din 1977. Circulatiile principale se pastreaza, str. Decebal (prelungirea str. Sf. Vineri), str. Jaques Elias si Calea Mosilor de la intersectia cu str. Sf. Vineri devin circulatie pietonala. Va exista si un parcaj subteran cu acces carosabil din str. Stelea Spatarul. In partea de nord am creat o curte interioara cu imobilul de birouri Nouveau Center, curte care este doar un punct de trecere intre piateta si zona bisericii Sf. Gheorghe Nou, prin folosirea pasajului.

Cateva imagini aeriene cu propunerea mea, la nivel de volume simple.

O imagine din satelit cu propunerea suprapusa.

In final am incercat sa detaliez cateva cladiri pentru o imagine mai reala a propunerii, iar cateva poze sunt suprapuse pe pozele facute pe teren.

Imagine din intersectia str. Sf. Vineri cu Calea Mosilor.
Imagine de la intrare in piateta pe Calea Mosilor.
Imagine din intersectia str. Jaques Elias cu str. Decebal.
Imagine de pe str. Jaques Elias privind catre str. Decebal.
Imagine de pe str. Decebal privind catre Calea Mosilor.
Imagine de pe str. Decebal privind catre Calea Mosilor.
Articol publicat pe blogul Idei Urbane