Kilometrul Zero

Unul din cele mai neindreptatite monumente din Bucuresti este busola cu zodiac din curtea Bisericii Sfantul Gheorghe cel Nou, ansamblul Kilometrul Zero. Sunt multe monumente, statui pe langa care lumea trece fara sa aiba habar de semnificatia sau importanta lor, cum ar fi statuia lui Mihai Cantacuzino, din curtea Spitalului Coltea, cea mai veche statuie a unei personalitati din Bucuresti. Insa Kilometrul Zero sufera de o boala si mai grava, are o clona, care este mai cunoscuta decat originalul.

 Sa aflam intai povestea originalului. Amplasamentul a fost stabilit de catre topografii care au executat primele harti dupa venirea regelui Carol I. Este locul de la care se calculeaza toate distantele ce implica Bucurestii. Monumentul dateaza din 1938, opera lui Constantin Baraski . La baza busolei cu zodiac sunt reprezentate toate resedintele de judet ale Romaniei Mari, inclusiv cele care nu mai fac parte azi din Romania. Din acest motiv monumentul a avut de suferit in perioada comunista, baza fiind acoperita. A fost reabilitat dupa revolutie.

Clona se afla in fata TNB-ului. Desi initial sensul ei se dorea a fi de Km 0 al democratiei, in piata 21 decembrie, comoditatea unora a dus la uitarea  sensului initial si la transformarea bornei de la TNB in Km 0 .

Trebuie facut cunoscut monumentul de la biserica Sfantu Gheorghe si ingrijit pentru ca starea lui lasa de dorit. Insa neingrijit cum este el arata mult mai bine decat borna de la TNB. In plus, parca e pacat sa pierdem o bucatica de istorie.

PS. Nu mi-a placut deloc articolul de pe metropotam legat de cele 2 monumente, dar il recomand pentru imagini.

http://metropotam.ro/Locuri/2009/09/art6364049537-Locul-saptamanii-Cele-doua-kilometre-0-ale-Bucurestiului/