ION CREŢEANU s-a „îndreptat” şi vine să cânte

N-a fost să fie pe 26 noiembrie, va fi pe 13 decembrie. Din motive pe care numai Dumnezeu le ştie, concertul-dezbatere ION CREŢEANU ŞI LIRA TRACĂ s-a amânat. Protagonistul spectacolului, cobzarul Ion Creţeanu din Voineasa, îngenunchiat vremelnic de o boală grea, a trebuit să se interneze de urgenţă în spital. Acum se simte în putere să onoreze miza, care e uriaşă. Este primul eveniment dintr-un proiect ambiţios intitulat „Renaşterea spiritului Dalles”, iniţiat de IRSCA Gifted Education, în parteneriat cu Universitatea Populară “Ioan I. Dalles”, în cadrul unui consorţiu aflat sub egida Academiei Române. Sensul mesajului lansat de acest prim spectacol este acela că orice construcţie începe cu temelia şi orice copac începe cu rădăcinile. Cultura românească are un fundament spiritual extrem de vechi, iar cobza (Lira Tracă) reprezintă un element de continuitate care, în mod miraculos, a rezistat în timp tuturor presiunilor culturale. Ea există şi cântă. Nu singură, evident, ci în mâna câtorva cobzari care s-au încăpăţânat s-o păstreze în viaţă. Unul dintre ei, poate cel mai conştient de ceea ce face şi ce cântă, este Ion Creţeanu.
Aşadar, primul eveniment al proiectului „Renaşterea spiritului Dalles”, concertul-dezbatere ION CREŢEANU ŞI LIRA TRACĂ, va avea loc luni 13 decembrie, începând de la ora 20,00, în sala de spectacole a ”Universităţii Populare „Ioan I. Dalles. Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a Sălii Dalles.
P.S. „Îndreptează-te şi vino să ne cânţi!” – i-a spus la telefon Nea Mărin Abar din satul Hârleţ (Bulgaria), lui Ion Creţeanu. Cobzarul s-a conformat: s-a „îndreptat” şi vine să cânte. Deocamdată la Dalles…