comunitate, cartier? nu ne interesează

Citesc de ceva vreme-ncoace despre destinul mallurilor de la Şura Mare şi din Rahova. Le merge greu şi magazinele li se-nchid. Ar trebui să vărs vreo lacrimă? Nu: cu mîna lor şi-au făcut-o.

Cîte malluri de fiţe încap în Bucureşti? Avem Vitanul, avem Băneasa, avem Drumul Taberei; de-ajuns. Orice mall nou trebuia să vină cu altceva. Cotroceni încearcă să aducă oamenii la distracţie. La Piaţa Sudului sînt ancore puternice: e Cora, e Baumax. În Berceni, galeria comercială, văzînd că ancora – Carrefour – nu e de ajuns, încearcă să ademenească famiile. Înţelegeţi – trebuie să faci ceva ca să-ţi vină oamenii.

Uitaţi-vă la galeria comercială de la Auchan Titan: e plină mereu; locul de joacă e celebru în tot cartierul.

Ce vreau să spun? Greşeala mallurilor de la Şura Mare şi Rahova-Trafic Greu tocmai asta este. Degeaba spui că ’sînt la zece minute de Piaţa Unirii’ – ele se afundă în faliment; pentru că, deşi sînt şi la zece minute de cartier, nu sînt percepute ca ale cartierului. Dacă e să ieşi în oraş, n-o să mergi la Şura Mare; o să mergi în centru, la Unirea sau într-un mall adevărat. Dar dacă nu vrei să ieşi în oraş, dar vrei să ieşi din casă, te-ai putea duce foarte frumos în mallul din cartierul tău – dacă ţi-ar oferi ceva.

Dar nu-ţi oferă.

Aţi văzut ideea deşteaptă de la Constanţa? Evidenţa populaţiei s-a mutat la mall; s-au deschis casierii pentru utilităţi publice. Oamenii intră în mall. Puţini cumpără; dar cu siguranţă unii cumpără.

Deci: sînt malluri de fiţe; astea o să rămînă aşa, şi o să meargă bine – la ele vor veni oameni din tot oraşul. Sînt malluri de familie; astea au hipermarketuri, locuri de joacă, magazine pentru toată lumea – la ele vine lumea din cartierele învecinate. Şi sînt malluri care nu fac nimic; şi se plîng că nu merge treaba.

Ei bine, să facă ceva să aducă oamenii. Zilele cartierului, spectacole pentru copiii de la şcolile din sector, oficiu poştal, policlinică – naiba ştie! Să fie un punct de reper în comunitate!

Lecţia anului 2010 asta este: cine nu bagă în seamă cartierul, e un mare prost.

… a, tocmai am aflat că în viitor o să se construiască, pe lîngă mallul din Chitila, şi unul în Pajura. Şi încă unul la Iancului/Pantelimon, la Electroaparataj.