Cimitirul de la Sf. Sava-Universitate

DESCOPERIRE UIMITOARE IN PIATA UNIVERSITATII!!!!!:))))
Uimitoare!!! Socanta!!

Am tot citit in presa din ultimile 10 zile o gramada de articole legate de excavatiile arheologice din Piata Universitatii. Multe, multe tampenii, speculatii, mirari stupide, etc. Toti ziaristii care au scris, au avut un ton atat de bombastic de parca acolo s-ar fi descoperit cel putin Comoara lui Tutankamon. Toti mimeaza surprinderea (sau chiar or fi atat de impresionati?) in fata catorva schelete, ramasita a vechiului cimitir din jurul fostei biserici Sf. Sava.

„Piata Universitatii se va transforma intr-un muzeu in aer liber. Arheologii vor sa scoata la lumina toate zidurile lacasului construit la inceputul anilor 1700 de catre Constantin Brancoveanu. Le vor acoperi apoi cu un geam gros, peste care pietonii vor putea circula. Desigur… candva.” ProTv
What?? Au zis arheologii asa ceva? Nu prea cred…

Scheletele vor fi prezentate publicului in Muzeu (asta pana se deschide Muzeul Antipa, probabil):
„Toate vestigiile si scheletele descoperite vor fi depozitate la Muzeul Muncipiului Bucuresti si temporar vor fi prezentate publicului. „De aici
I-auzi! Mami, mami, ma duci maine la muzeu sa vad hârca lui jupan Grigore Postavaru ot mahalaua Coltii!!

Ceea ce nici n-ati banuit este ca in viziunea stiristilor si ziaristilor urmele de lemn de la sicrie se numesc CAVOURI:
„Mai multe cavouri cu schelete umane au fost descoperite in Piata Universitatii in timpul sapaturilor”ProTv
„Cimitir, cavouri şi schelete umane, descoperite în Piaţa Universitătii” http://www.ziar.com
„Mai multe cavouri cu schelete umane au fost descoperite in Piata Universitatii din Capitala, in timpul sapaturilor la parcarea subterana ce urmeaza sa fie construita pe locul unde erau”sursa
S-au luat ca fraierii unul dupa altul fara sa-si puna nici o urma de intrebare…
Precum aceste exemple, sunt alte zeci de stiri prezentate parca de niste copii de 10 ani.

Eu nu am vazut printre schelete de la Universitate ceva care sa corescpunda definitiei CAVOU:

CAVÓU, cavouri, s.n. Constructie de zidarie, funerară (într-un cimitir sau în alt loc de înmormântare) cu una sau mai multe cripte. – Din fr. caveau.

In plus ma mai enerveaza cum unele ziare (Click) mi-au furat poze fara sa-mi ceara voie si fara sa mentioneze sursa.

Multumesc Irinei Leca, care m-a ajutat sa fac aceste poze de la Mansarda Universitatii

La sapaturile de pe Lipscani de acum 3 ani, nimeni nu a fost atat de impresionat cand s-a descoperit cimitirul bisericii lui Gheorma Banul, de sub temelia Palatului BCR. Dar acum, fiind aproape de gura de metrou si de statia de troleibuz, ziaristilor le e foarte usor sa ajunga pentru un reportaj traznet „cu scheleţi”.
Iar cu scheletele aparute in jurul bisericii Sf. Dumitru (care e? aia din fata de la Teatrul de Comedie) s-au jucat puradeii timp de o vara intreaga. Nici un ziarist nu s-a mirat si nu a scris terifiat despre acelea.

Despre mormintele de pe Lipscani nu prea am vazut vreu reportaj de acelasi gen, precum cele de la Universitate. Mormintele de aici au fost complet ignorate. Foto din 2007


Pentru ca ziaristii (si cititorii lor) sa fie bine documentati si pregatiti pentru viitoarele descoperiri „incredibile” si „nemaipomenite” de oase de targoveti le-am pregatit cateva harti ale bisericilor disparute si prezente din centru orasului.
Voi specifica că in jurul tuturor acestor monumente, cat si pe locul celor disparute, vor putea fi descoperite, in cazul unor sapaturi, ei bine, vor fi descoperite scheeeletee!!!!! De oameni morti!! Pe care sa ii puna ei sub sticla la ei acasa. Sau sa le duca la muzeu, ca pe un schelet de Dinotherium Gigantisium.
Grafica folosita este special realizata in spiritul reportajelor mediei bucurestene.
Adica spectaculos!!!!!!

Bisericile numite sunt cele disparute. Cercurile portocalii sunt in jurul bisericilor inca existente.
In jurul lor, la 2- 3 metrii adancime, sigur odihnesc si azi
cateva zeci de raposati vechi de 400-200 ani