Biserica Rusa

Bucuresti - Biserica Rusa

Aflata in centrul orasului, langa Palatul Societatii Generala, Biserica Rusa este un must pe lista si asa lunga a provincialilor veniti in capitala sau a oricaror alti straini ajunsi pe malurile Dambovitei. Turlele ei sunt o aparitie excentrica in arhitectura eterogena a Bucurestilor, iar silueta ei de skyscraper religios atrage imediat privirile.

Povestea incepe in 1905, cand ambasadorul rus Ghiers decide sa faca demersurile necesare pentru a se ridica o biserica ortodoxa pentru personalul de la ambasada rusa (care se afla pe Calea Victoriei, la doi pasi de viitorul lacas de cult) si pentru toti rusii aflati (inca) doar ca simpli straini in capitala Regatului Roman. Tarul Nicolae al 2-lea (cel care avea sa fie ucis de catre bolsevici) ofera 600.000 de ruble, suficient cat sa nu se faca niciun rabat de la calitate si in 1909, biserica este sfintita.

Jurisdictia asupra bisericii s-a perindat, de-a lungul vremii, intre Moskova si Bucuresti. Pana in 1934, a fost sub autoritate ruseasca, apoi a intrat sub obladuirea Patriarhiei de la Bucuresti (cu o sincopa intre 1947 – 1957 cand a revenit la statutul initial). In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aici se tineau slujbele pentru basarabenii si bucovinenii refugiati din zonele ocupat de catre sovietici.

Cutremurul din 1977 i-a afectat cupola centrala, dar s-au facut imediat unele reparatii. Biserica avea insa nevoie de o renovare serioasa, iar aceasta a inceput in 2000 si – ghici ce – nu s-a terminat nici pana azi.